İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nda Balyoz Davası'nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Orgeneral Ergin Saygun tanık olarak dinlendi. Saygun, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden ambulans ile duruşma salonuna getirildi. Ergin Saygun tanık olarak dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı Özese'nin sorularını yanıtladı.


Saygun imzasız ihbar mektuplarının kanunlara göre delil niteliği bulunmadığınını ve itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. Mahkeme Başkan Özese, "Burada vakıf olduğunuz olayları, gözlemlerinizi anlatın" dedi. 'Balyoz Planı' soruşturması kapsamında emniyette alınan ifadesine değinen Saygun, "Emniyette bana İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesi kapsamında da sorular soruldu. Emniyette 25-30 saat süren ifade verdim. Bana 'İlhan Cihaner'i tanıyor musun?' diye sordular. 'Tanıyorum' dedim. Bana, ihbar mektubu olduğunu, Efe ve Munzur'un (Ergenekon Davası kapsamında dinlenen gizli tanıklar) benim Erzincan'a gittiğimi iddia ettiklerini söylediler" diye konuştu. Saygun, konuşması sırasında gizli tanıkların isimlerini açıca belirtmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese de, gizli tanığın kimliğini açıklamanın suç olduğunu hatırlattı.


"ERZİNCAN'A GİTMEDİM"


Ergin Saygun "Gizli tanıkların beni tanıdığını sanmıyorum. Gizli tanıklara, 'Ergin Saygun Erzincan'a geldi' şeklinde bu telkinleri yapanlar, ifade vermeye zorlayanlar kimdir? Tamamen yalandır. Ne Erzincan'a gittik, ne de bir semiere katıldık. Bunlar dosyada olduğu için açıklık getirmek istedim" dedi. Mahkeme Başkanı Özese, bilgisayarların silinmesi konusuda bilgisi olup olmadığını sordu. Saygun ise, "2008 yılında Genelkurmay 2. Başkanlığı'ndan 1. Ordu Komutanlığı'na atandım. O dönemde her zaman yapıldığı gibi kendi bilgisayarlarımızı temizledik. Brifing dosyalarını, denetleme dosyalarını ilgili yerlere gönderdik. Benim sağlık durumumla ilgili rapor internete düştü. Bu nedenle temizleyerek birşey bırakmadık. İhbar mektubunda sözü edilen temizlemenin yapıldığı 2009 yılında ben ve sekreterim Uğur Berksun Genelkurmay Karargahı'nda değiliz" diye konuştu.


"BİR ÇOK PIRIL PIRIL İNSANA 16 YIL HAPİS CEZASI VERDİLER"


Ergenekon dosyasındaki bazı konuların Balyoz dosyasında da yer aldığını anlatan Saygun sözlerine şöyle devam etti:


"Hilmi Özkök, Çetin Doğan'a '1. Ordu'da bazı emekli orgeneraller ve siviller darbe hazırlığı yaptı' diyor. O dönem ne emekli orgeneral ne de sivil var. O zaman bahsedilen davanın Balyoz değil, başka birşey olduğunu düşünüyoruz. Balyoz Planı dosyasında bazı listelerde isimleri olduğu gerekçesiyle bazı sanıklar 16 yıl hapisle ceza aldı. O listelerin bir kısmı da İnternet Andıcı dosyasında bulunuyor. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel '28 Şubatla ilgili elimize geçen bazı listeler var. Bunlar Balyoz listeleriyle örtüşüyor' diyor. Şimdi 3 ayrı liste ortaya çıktı. Bu listelerden dolayı birçok pırıl pırıl insana 16 yıl hapis cezası verdiler."


"SİTELERLE İLGİLİ BİR ŞİKAYET YOK"


Mahkeme Başkanı Özese "irtica.org" ve "türkatak.com" adlı internet siteleri hakkında bilginiz var mı?" diye sordu. Tanık Saygun ise "Bu siteler 1999'dan beri işletiliyor. 64 tane genelge ve yönetmelik Aralık 2010'da hükümet tarafından yürülülükten kaldırıldı. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'ndan daha detaylı bilgi alınabilir. Ben 2008 Ağustos'unda ayrıldım. Siteler kapatılacaktı. Zaten kapatıldı. Gizli saklı birşey yok. Sitelerle ilgili bir şikayet de yok" diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Özese "Balyoz Planı soruşturması kapsamında emniyette alınan 110 sayfalık ifadenizi mahkemeye getirdik" demesi üzerine Saygun, "Ben o ifademi kabul etmedim. Reddettim. O kadar emek verdim ama ifadem usulüne uygun alınmamıştır" dedi.


Duruşma Saygun'un dinlenmesi ile devam ediyor.


SK (MK)