ERGİN SAYGUN SALONA BASTON YARDIMIYLA GELDİ


Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dava sanıklarından emekli Albay Dursun Çiçek'in savunma tanığı emekli Orgeneral Ergin Saygun ile emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün savunma tanığı Faruk Demir'in hazır olduğunu belirtti. Salona baston yardımıyla giren Ergin Saygun yürümekte güçlük çektiği görüldü. Mahkeme Başkanı Özese, mahkeme heyeti olarak Ergin Saygun'a geçmiş olsun dileklerini ilettiğini belirtti.


"BALYOZ DAVASI'NDA 18 YIL HAPİS CEZASI ALDIM"


Tanık kürsüsüne alınan emekli Orgeneral Ergin Saygun'un ilk önce kimlik tespiti yapıldı. Mahkeme Başkanı Özese'nin "Mesleğiniz nedir?" sorusuna Ergin Saygun, "Emekli subayım" diye cevap verdi. "Başka bir suçtan tutuklu ya da hükümlü müsünüz?" sorusuna ise Saygun, "Balyoz Davası'ndan 18 yıl ceza aldım. Ancak Yargıtay aşamasındayız" dedi. Mahkeme Başkanı Özese, dava sanıklarından Dursun Çiçek'in "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesini hazırladığının iddia edildiğini söyleyerek, 30 Eylül 2009 tarihli ihbar mektubunu okudu. Özese, ihbar mektununu okuyarak "2007 Eylül ayında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un emri gereği üniversitelerden bir kısım akademisyen ve CHP yönetiminden bazı politikacıların desteği ile dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler himayesinde Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nda Şube Müdürü olarak görevli kurmay albayların kamuoyunu yönlendirmek maksatlı çeşitli belgeler hazırlandığına tanık oldum. Saygun’un , Eylül 2007 tarihinde kamuoyunu yönlendirme amaçlı planlar hazırlanmasını emrettiği ve özellikle İrtica İle Mücadele Eylem Planı'nın basına yansımasının ardından bilgisayarların harddsiklerinin geri getirilemeyecek şekilde silindiği" iddialarının bulunduğunu söyledi.


"BAŞBUĞ VE IĞSIZ'UN YARGILANMASINDAN BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUM"


Saygun, "Genelkurmay 2. Başkanı olduğum dönemde karargahta çalışan silah arkadaşlarımın bir kısmı da bu davada sanık olarak yargılanıyor. Arkadaşlarım ettikleri yemine sadık kalan mümtaz silah arkadaşlarımdır. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve Genelkurmay İkinci Başkanı Hasan Iğsız'ın silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan yargılanmasından büyük bir üzüntü duyuyorum" diyerek sözlerine başladı.


"KİMSEYE EMİR VERMEDİM"


Saygun sözlerine şöyle devam etti:

"İhbar mektubunda belirtilen hususlar doğru değil. Ben sözlü bir emir vererek bazı planlar hazırlattığım iddiası doğru değildir. Kimseye emir vermedim. 2009 Haziran'da ben ve özel sekreterim Uğur Berksun başka görevlere atandık. Ben 1. Ordu Komutanı'ydım emekliliğe hazırlanıyordum. Uğur Berksun da Silahlı Kuvvetler Akademisi'nin ön kursundaydu. Bu durumda bilgisayarları temizlenmesi için emir verdiğim ve Berksun'un da bu silme işlemini takip ettiği iddiası gerçek dışıdır. Benim emir vermem mümkün değil. Ben ayrılırken 2008 yılında kendi bilgisayarlarımızı temizledik. Bunun da kaydı kuydu vardır. Gizli değildir. Ayrıca benim 27 Nisan bildirisini de yazdığım iddia edildi. Bunlar doğru değil".


SAYGUN'UN EŞİ NERMİN SAYGUN DA İZLEYİCİ OLARAK KATILDI


Ergin Saygun ihbar mektuplarına itibar edilmemesi gerektiğini belirtmesi üzerine araya giren Mahkeme Başkanı Özese, "Bildiğiniz olaylar varsa onları anlatmanızı bekliyoruz" diye konuştu. Duruşmaya ara verildi. Öte yandan Saygun'un eşi Nermin Saygun da duruşmaya izleyici olarak katıldı.


(BB)