Serpil KIRKESER/İSTANBUL, ERGENEKON Davası'nda tanık olarak dinlenen Uzman Jandarma Çavuş Aykut Öztürk, 2004 yılı yerel seçimleri öncesinde Tekirdağ'da irtica konusunda halkı bilgilendirmek üzere halka açık yerlere afiş astıklarını söyledi. Sorular üzerine Tanık Öztürk, "Afişlerde siyasi bir partinin ismi yazmıyordu. Afişlerde sadece Atatürk'ün özdeyişleri vardı" diye cevap verdi.


227. DURUŞMA GÖRÜLÜYOR


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın 227. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.


TANIK AYKUT ÖZTÜRK DİNLENDİ


Duruşmada yeminli olarak ifade veren tanık Uzman Jandarma Çavuş Aykut Öztürk, "2003-2004 yılında Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yaptım. O dönemde Tekirdağ'ın İlçesi Saray'da devriye komutanıydım. Jandarma Genel Komutanlığı'nca irtica konusunda halkı bilgilendirmek üzere hazırlandığı söylenen afişleri Mart 2004 yılı yerel seçimleri öncesinde halka açık yerlere astık. Sıralı komutanların emirleri üzerine devriye görevinde bu afişleri kahvehanelere, derneklere ve lokal gibi yerlere astık. Ayrıca er ve erbaşların görebileceği gazinolara da astık. Afişler Tekirdağ İl sınırları içinde bütün ilçelere asıldı" dedi. Öztürk, afişlerin kendisine merkez karakol komutanı ve idari işler subayı tarafından ulaştırıldığını söyledi.


"AFİŞLERİ KİMİN HAZIRLADIĞINI BİLMİYORUM"


Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "Söz konusu afişler iddianamede Cumhuriyet Çalışma Grubu adı altında geçiyor. O dönemde bu afişlerin Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun bir çalışması olup olmadığı konusunda bir bilginiz oldu mu" diye sordu. Tanık Öztürk, "Ergenekon soruşturmasının başladığı dönemde televizyonlardan öğrendim" diye cevap verdi. Sorular üzerine 20 yıldır Türk Silahlı Kuvvetlerde çalıştığını söyleyen tanık Öztürk, afişleri kimin hazırladığını bilmediğini anlattı. Üstleri tarafından afişlerin dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Şener Eruygur'un talimatıyla hazırlandığının söylendiğini belirten Öztürk, afişlerin sıralı komutanların emirleri doğrultusunda kendilerine sayıyla teslim edildiğini anlattı. Öztürk, diğer arkadaşlarıyla yaptığı görüşmelerden bu çalışmanın Türkiye genelinde yapıldığını öğrendiğini söyledi.


"BU AFİŞLER ASILDI"


Savcı Pekgüzel, tanık Öztürk'e ek klasörlerde yer alan Cumhuriyet Çalışma Grubu Teşkilat ve Faaliyetleri başlıklı bir sunum göstererek, dağıttıkları afişlerin sunum içerisinde yer alan afişler olup olmadığını sordu. Tanık Öztürk, "Evet bu afişler" dedi. Savcı Pekgüzel, "Jandarma Genel Komutanlığı'na söz konusu afişleri soruldu. Ancak Jandarma Genel Komutanlığı böyle bir çalışmaları olmadığını söyledi" demesi üzerine tanık Öztürk, "Bu afişler asıldı" diye cevap verdi. Tanık Öztürk söz konusu afişin bir örneğini de savcılığa sunduğunu sözlerine ekledi.


"AFİŞLERDE SİYASİ BİR PARTİNİN İSMİ YAZMIYORDU"


Tutuklu sanık Genelkurmay Eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer de "Söz konusu afişlerde herhangi bir siyasi partinin ismi yazıyor muydu?" şeklindeki sorusuna tanık Öztürk, "Hayır, afişlerde siyasi bir partinin ismi yazmıyordu. Afişlerde sadece Atatürk'ün özdeyişleri vardı" diye cevap verdi. Emekli Albay Dursun Çiçek'in yazılı sorusu üzerine tanık Öztürk, İrtica İle Mücadele Eylem Planı konusunda bir bilgisi olmadığını söyledi.


TANIK DUVA: İNTERNET ANDICI İLE İLGİLİ BİLGİM YOK


Duruşmada tanık olarak dinlenen emekli albay Yusuf Duva, "2003 yılında Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı'nda göreve başladım. 2008 yılında emekliye ayrıldım. Benim Şubemin adı Öğretim ve Eğitim Şubesi'ydi. Psikolojik harekat konusunda bir bilgim yok. Görev yaptığım süre içinde dava konusu iddialara ilişkin herhangi bir şeye şahit olmadım. Dava konusu İnternet Andıcı ile ilgili bir bilgim de yok" dedi.


Duruşmaya öğle arası verildi.


SK (MK)