İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın 238. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde bulunan küçük salonda yapılan duruşmada Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 31 tutuklu hazır bulundu. 16 celse men edilen CHP İzmir Milletvekilli Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 34 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı. Odatv Davası'nın tutuklu, bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu.


'CIA AJANINI VELİ KÜÇÜK YANINA NASIL ALIR' DİYE SORMADINIZ MI?


İstanbul eski Organize Suçlar Şube Müdür Yardımcısı Ahmet İhtiyaroğlu'na tanık olarak dinlendiği duruşmada, Tuncay Güney ile 2001 Mart ayında yapılan mülakatına ilişkin video görüntüleri izletildi. Tuncay Güney'le mülakat yapan tanık İhtiyaroğlu, mahkeme heyetinin ve savcının sorularını yanıtladı. Mülakata ilişkin video görüntülerinin izlendiği sırada araya giren duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, "Soruşturma sizin. Soruşturma istihbaratın desenizde, mülakatta ana sorgucusu siz görünüyorsunuz. Yanınızdakiler dinliyor, arada soruyor. Sana teslim edilmiş bu adam. Tuncay Güney, sizin sanığınız gibi görüyor. Tuncay Güney'in CIA ajanı olduğunu söylediğini belirttiniz. 'CIA ajanını Veli Küçük yanına nasıl alır?' diye sormadınız mı?" diye sordu.


TANIK İHTİYAROĞLU: "KEŞKE SORSAYDIM"


Mahkeme Heyetine başkanlık yapan hakim Hüsnü Çalmuk ise, "Lafı gediğine oturtacak bir soru sormadınız mı?" dedi. Tanık İhtiyaroğlu, "Bu benim eksikliğim. Keşke sorsaydım. Keşke mülakata girmeseydim" diye cevap verdi. Mahkeme Heyeti başkanı Çalmuk da, "O zaman hiç emniyet görevlisi olmasaydınız da bunlar başınıza gelmeseydi. Keşke doğmasaydık. Keşkeler..." ifadelerini kullandı.


"TUNCAY GÜNEY ASLA BİZİM ŞÜPHELİMİZ OLMADI"


Tanık İhtiyaroğlu da, "Tuncay Güney asla bizim şüphelimiz olmadı. İstihbarat'ın suçlusu olduğu için biz biraz çekimser davrandık. İstihbarat Şube'nin soruşturma yapma yetkisi yok. Bu nedenle mülakatı biz yaptık. Özgür irademle, baskı altında kalmadan mülakata katıldım ve Güney'e soru sordum" dedi. Tanık İhtiyaroğlu, Tuncay Güney’in anlatımlarının gerçekleri yansıtmadığının altını çizdi. "Güney’in mülakatına Adil Serdar Saçan 'Sen gir, dediği için girdim' diyen İhtiyaroğlu “Kör ölür badem gözlü olur. Mülakatı hakkını vererek yapmaya çalıştım. Anlattıkları yanlış" diye konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Çalmuk, "El elin eşeğini türkü söyleyerek çağırır" diyerek espri yaptı. Duruşmaya ara verildi.


SK (MK)