Birinci Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların ve avukatların sözlü ve yazılı taleplerine ilişkin kararlarını yaklaşık 5 saatlik aranın ardından açıkladı. 5 sayfalık ara kararlar Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı. Mahkeme Heyeti 2008/209 esas sayılı Birinci Ergenekon Davası ile 2009/191 esas sayılı İkinci Ergenekon Davası'nın birleştirilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, kararında her iki dava dosyası arasında hukuki, fiili ve şahsi irtibat bulunması, her iki dosyadada ele geçtiği iddia olunan belgeler, telefon konuşma kayıtları, dosya sanıklarına isnat edilen eylemler arasında paralellik ve bağlantı, davaların birleştirme talepli açılmış olması, kovuşturmada gelinen aşama, delillerin birlikte değerlendirilmesindeki zorunluluk ve usul ekonomisi dikkate alındığını belirtti. Mahkeme heyeti kararında şu ifadelerede yer verdi:

"İddia olunan Ergenekon Terör Örgütünün faaliyetleri kapsamında değerlendirildiği yönündeki iddiaların varlığı karşısında Yargıtay 9. Dairesi'nin aynı örgütün kuruluşu ve terör örgütü olarak tespiti aşamasında görülmekte olan farklı dosyalar üzerinde yürütülen davaların bir arada yargılamaların yapılması gerektiği yönündeki yerleşik içtihatları da gözönünde bulundurularak davaların birleştirilmesine karar verildi."

DURUŞMA 7 MAYIS'TA GÖRÜLECEK


Birleşen dosyaların iddianamelerinin ve birleştirme kararının birer suretini avukatlar ile sanıklara tebliğ edilmesini karar veren mahkeme heyeti tutuklu sanıkların 7 Mayıs 2012 günü görülecek duruşmada hazır edilmeleri için gerekli işlemlerin yapılmasına hükmetti.

SEMRA DUYAR'IN MÜDAHİLLİK TALEBİ REDDEDİLDİ


Mahkeme Heyeti, Özdemir Sabancı suikasti faili Mustafa Duyar'ın eşi Semra Polat Duyar'ın, davaya müdahillik talebinin ise reddine karar verdi. Kararda, "Semra Polat Duyar'ın Birinci Ergenekon Davasına katılma talebinde bulunmuş ise de Mustafa Duyar'ın öldürülmesi olayına ilişkin sanıklara iddianamede sevk maddesi tesis edilmemiş olması da dikkate alanarak katılma talebinin reddine, 18 Nisan 2012 tarihinde Semra Polat Duyar tarafından mahkemeye gönderilen dilekçede yer alan iddialarla ilgili gereğinin takdir ve ifası için dilekçenin onaylı bir suretinin CMK 250. Maddesi ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verildi" denildi.

KÜÇÜK VE PERİNÇEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU


Tutuksuz sanıklar Sami Hoştan ve Güler Kömürcü'nün yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini reddeden Mahkeme Heyeti sanıklar Veli Küçük, Doğu Perinçek, Abdullah Arapoğulları ve avukat Zeynep Küçük'ün gizli tanık Dilovası'nın kimliğini deşifresine yönelik beyanlarda bulundukları gerekçesiyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

ÖZTÜRK VE ÇİÇEK 16 DURUŞMADAN MEN EDİLDİ


Tutuklu sanık Hikmet Çiçek ve Mehmet Zekeriya Öztürk'ün duruşma düzeni ve disiplinini bozduğu gerekçesiyle 16 duruşmadan men edilmelerine karar veren Mahkeme Heyeti tutuklu sanık Mehmet Fikri Karadağ'ın 24 Nisan 2012 tarihinde mahkeme heyetine yönelik sarf ettiği sözler nedeniyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

VELİ KÜÇÜK'ÜN TANIK DİNLETME TALEBİ BU AŞAMADA REDDEDİLDİ


Mahkeme heyeti tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün, emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, eski Başbakan Tansu Çiller ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın da aralarında bulunduğu 28 kişinin tanık olarak dinlenmesini talebinin ilerki aşamada değerlendirilmesine karar vererek bu aşamada talebin reddine karar verdi.

MAHKEME OYAK DOSYASINI İSTEDİ


"Danıştay saldırısında kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı" iddiasına yönelik Oyak Güvenlik Şirketi'yle ilgili açılan dava dosyası ve delil klasörlerinin incelenip iade edilmek üzere İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenmesine kararlaştıran mahkeme heyeti, Mehmet Eymür'ün ifadesinde geçen "Kaşif Kozinoğlu'nun, Akın Birdal'ı öldürmek üzere altındaki bir astsubay ile plan yaptığı istihbaratı ve bu nedenle Kozinoğlu hakkında soruşturma açarak bu kişinin cezalandırıldığı ve ilgili belgelerin MİT Başkanlığı'nda bulunduğu" beyanları dikkate alındığında MİT Müsteşarlığı'ndan bu konu ile ilgili bütün bilgi, belge ve soruşturma evrakının mahkemeye gönderilmesi kararlaştırıldı.

BAYRAM VE ZAYİM TAHLİYE EDİLDİ


Mahkeme Heyeti, Cumhuriyet Gazetesine molotof kokteyli atılması dosyası sanıkları Bayram Demir ve Seyhun Zayim'in dosya kapsamı, delil durumu ve tutuklu kaldıkları süreyi de dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Mahkeme ayrıca Demir ve Zayim'in yurtdışına çıkışını yasakladı. Tutuklu sanıkların tahliye taleplerini oy birliğiyle reddeden Mahkeme heyeti duruşmayı 7 Mayıs saat 09.30'a erteledi.

DAVADA SANIK SAYISI 256'YA YÜKSELDİ


Bu arada verilen tahliye kararlarının ardından, Birinci Ergenekon Davası'nda Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'inde aralarında bulunduğu 29'u tutuklu 108 sanık, İkinci Ergenekon Davası'nda ise Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 32'si tutuklu 148 bulunuyordu. İnternet Andıcı Davası İkinci Ergenekon Davası ile 5 Nisan 2012 tarihinde birleştirilmişti. Ergenekon davalarının tek dosyada birleştirilmesi ile davada tutuklu sanık sayısı 61'e, toplam sanık sayısı ise 256'e yükselmiş oldu. Birleştirilen Ergenekon Davası, 7 Mayıs 2012 tarihinde artık bir arada görülmeye başlanacak.


 


SK (TT)