İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 31'i tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası'nın 223. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin bitişiğinde bulunan büyük salonunda yapılan duruşmada, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin de aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmaya tutuklu sanıklar Hayrettin Ertekin, Mehmet Fikri Karadağ, Sedat Peker, Ergün Poyraz ile 16 duruşmadan men cezası verilen tutuklu sanıklar İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Semih Tufan Gülaltay, Bedirhan Şinal, İsmail Sağır, Erhan Timuroğlu ve Özkan Kurt katılmadı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese başka suçtan tutuklu bulunan Sinan Berberoğlu'nun tanık olarak dinlenilmesine devam edeceğini belirtti.


TANIK MAHKEME BAŞKANININ SORULARINI YANITLADI


Mahkeme Başkanı Özese, Osman Yıldırım ile 2005 yılında Bayrampaşa Cezaevi'nde kaldıkları zaman tanıştığını söyleyen tanık Berberoğlu'na sorularını yöneltti. Mahkeme Başkanı Özese'nin sorularını yanıtlayan tanık Berberoğlu, Osman Yıldırım ile çok sık görüşmediğini ve fazla bir samimiyetinin de olmadığını söyledi. Danıştay Saldırısı'ndan 20-25 gün önce Osman Yıldırım'ın kendisini aradığını anlatan tanık Berberoğlu, "Daha sonra Osman Yıldırım ile Bostancı'da görüştük. Bir toplantıya katılacağını ve telefonlarının bende kalmasını istedi. Ayrıca çalan telefonlarına cevap vermemi istedi. Kabul etmedim. Telefonları kapalı olsa belki kabul ederdim. Osman ya Ümraniye'ye ya da Ataşehir'e gidecekti. Osman Yıldırım katılcağı toplantının içeriğinden bana bahsetmedi" dedi. Tanık Berberoğlu, Osman Yıldırım'ın 2-3 tane telefonu olduğunu da sözlerine ekledi.


"SANIKLAR ARKAMDAN SÖYLENİYOR"


Sorulara cevap verdiği sırada tanık Berberoğlu, "Sanıklar arkamdan söyleniyor" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese "Kim söyleniyor?" diye sordu. Tanık Berberoğlu, "Göremiyorum ki arkamdalar" diye cevap verdi. Bunun üzerine Hakim Özese sanıkları uyararak, tutuklu sıralarındaki ilk beş sırayı boşalttırdı.


Mahkeme Başkanı Özese'nin, "16 Mayıs 2006 tarihinde Alparslan Arslan'ın telefonundan aranmışsınız. Ne konuştunuz, size plaka soruldu mu?" diye sordu. Danıştay Saldırısı dosyası sanığı Alparslan Arslan'ı tanımadığını söyleyen tanık Berberoğlu, "O telefon Osman'ın telefonudur. Çünkü tanımadığım numaraları açmıyorum. Bana plaka da sorulmadı" dedi. Mahkeme Başkanı Özese, "Mustafa Birden'in aracının plakasını biliyor musun?" sorusuna tanık Berberoğlu "Bilmiyorum. Nereden bileyim" diye cevap verdi. Osman Yıldırım ile 15 Mayıs 2006'da yaptıkları telefon görüşmesine ilişkin soruya tanık Berberoğlu, "O gün beni para için çok sıkıştırdı. Ataşehir'de ev tuacağını söyledi. 4 bin lira istedi. Karabük'e, oradan da Ankara'ya gideceğimi söyledim. Bana Ankara'ya gideceğinden söz etmedi" dedi. Duruşma tanık Berberoğlu'nun soruları cevaplaması ile devam ediyor.


(BB)