Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 65'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 215'inci duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile Hurşit Tolon, Doğu Perinçek, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık katıldı. Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Veli Küçük, Levent Ersöz, Hasan Iğsız ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanığın gelmediği duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Yalçın Küçük, Nusret Senem, Gerit İlsever ve İbrahim Benli katıldı.


"ERGENEKON KONUSUNDA ÇOK FAZLA BİLGİM YOK"


Davanın bugünkü duruşmasında eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, tanık olarak dinlenmeye başlandı. Tanık kürsüsüne alınan Eymür ile sanıklar arasına, güvenlik tedbiri dolayısıyla 4 jandarma erinin yerleştirildiği görüldü. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin söz vermesi üzerine konuşmaya başlayan Mehmet Eymür, 1966 yılında MİT'e girdiğini belirterek, "Uzun süre çalıştım. Hep aktif görevlerde yer aldım. En son terörle mücadele alanında görev aldım. Sonrasında Amerika'da bir görev verildi. Daha sonra da emekli oldum" dedi. Mahkeme Başkanı Özese'nin "Bildiklerinizi anlatın" demesi üzerine Eymür, "O kadar çok şey biliyorum ki, o kadar çok olayın içinde yer aldım ki, anlatmamdan ziyade sizin spesifik olarak soracağınız konulara yanıt verebilirim" diye konuştu. Bunun üzerine Özese, Ergenekon konusunda bildiklerini anlatmasını isteyince Eymür, "Ergenekon konusunda çok fazla bilgim yok. Ben Amerika'dayken Ergenekon konusu ortaya atılmıştı. O zaman da sitemde bir yazı yazmıştım. Ama hep kulaktan dolma bilgilerdi. Görevimden dolayı herhangi bir bilgim yok" dedi.


"VELİ PAŞA'YI TANIRIM"


Eymür, davanın sanıklarından bir kısmıyla sorun yaşadığını aktararak, "Özellikle İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve bir çoğu ile problemimiz oldu" deyince, Mahkeme Başkanı Özese, "Nasıl bir problem" diye sordu. Bunun üzerine Eymür, "Bizi sürekli ifşa ettiler. Terör örgütünün hedefi haline getirdiler. Bu, hala da devam etmekte" diye konuştu. Ergenekon sanıklarından Veli Küçük'ü tanıdığını söyleyen Eymür, "Veli Paşa'yı tanıyorum. Mardin'de beraber çalıştık. Ben bölge müdürüydüm. O da Mardin Tabur Komutanı'ydı. Güler Kömürcü'yü tanıyorum. Amerika'da komşumdu. Tuncay Özkan'ı tanırım. Şimdilik hatırladıklarım bu kadar" dedi. Duruşma, Eymür' ün ifadesinin okunmasıyla devam ediyor.