İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 212. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 39 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Albay Dursun Çiçek ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Sesi ve görüntüsü bozularak duruşma salonunda bulunan ekrana yansıtılan gizli tanık İlkadım duruşmada savcının sorularını yanıtladı.


GİZLİ TANIK: SANIK ÖZTÜRK ELLERİNİ KOLLARINI BAĞLATTIRDI ATEŞ ETTİ


Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in "Tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk, Mustafa Dönmez ve Levent Ersöz ile ilgili iddialarda bulundunuz. Bu kişilerle nasıl tanıştınız?" sorusu üzerine gizli tanık İlkadım, "1993 yıllarında köy korucusuydum. Silopi Görümlü'deki taburda bölük komutanı olan Zekeriya Öztürk ile askerlik yaptığım dönemde tanıştım. Görümlü, Siyahkaya, Ballıkaya bölgelerinde birlikte operasyonlara katıldık. Komutanları oradan tanıyorum" diye cevap verdi. Gizli tanık İlkadım, Mehmet Zekeriya Öztürk Görümlü'deki taburda bölük komutanı olduğu dönemde Siyahkaya köyünde bir askerin şehit olduğunu anlatarak şöyle devam etti: "İçinde Ermeni ve koruculuk yapan Özdemir soyadlı şahsın da bulunduğu 6 kişi öldürüldü. Ben öldürülme olayını görmedim. Koruculardan duydum. Bunlar gizlice gömüldü. Bu kişilerin kemikleri bile bulunamadı. Hala bu kişilere ulaşılamadı" diye yanıt verdi. Gizli tanık İlkadım, "O dönemde terör örgütünün sığınaklarını, kamplarını, erzak depolarını bilen bir kişi teslim oldu. PKK'lı 'beni öldürmeyin. Size PKK'nın sığınaklarını göstereceğim" dedi. Ancak buna rağmen Mehmet Zekeriya Öztürk o PKK'lının ellerini ve kollarını bağlatırdı ve ateş etti, öldürdü" diye iddiada bulundu


TANIK, MUSTAFA DÖNMEZ İLE İLGİLİ İDDİALARDA BULUNDU


Kendisine yönelik aramaların ardından Sapanca ve Zir Vadisi'nde silahlar ele geçirilen sanıklardan Yarbay Mustafa Dönmez hakkında da iddialarda bulunan gizli tanık İlkadım "Yaklaşık 20 yıl önce de Dönmez'i gördüm. İçinde silahların bulunduğu Irak'tan gelen bir araç Habur sınır kapısından Türkiye'ye sokuldu, Dönmez de bu araçla ayrıldı" diye konuştu. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in, "Araç sınırdan nasıl geçti? sorusuna gizli tanık İlkadım "Habur'daki Gümrük Muhafaza Baş Müdürü Ali Balkan Mete, aracı bırakın dediğinde bırakıyorlar. Araç istihbarat kimliği gösterilerek geçti. Sivil kıyafetli olan Dönmez'e herkes komutanım diyordu. Dönmez aracı aldı" dedi.


TANIK: ERSÖZ BENİ GİZLİ GÖREVE ÇAĞIRDI


Gizli tanık İlkadım, tutuklu sanık emekli tuğgeneral Levent Ersöz’ün Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastiyle ilişkisi olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu: "Ersöz beni gizli bir göreve çağırdı. Başımızda bazı subaylarla bizi Nusaybin'e gönderdi. 7 kişilik peşmerge kıyafetli silahlı bir grup yanımıza geldi. Tam teçhizatlıydı. Onlarla Diyarbakır'a gittik. Bu kişler caminin yanında kaldılar. Bende benzin istasyonunda bekledim. Okkan'nın aracının geldiğini görmedim, çatışmayı da görmedim. Önce patlama sesi, ardından silah sesleri geldi. Çatışma 5-6 dakika sürdü. Bir süre sonra bizimle buluşan grup camiye geldi. 6'sı Şırnak'a gitti, biri Diyarbakır'da kaldı. Sabah televizyonda Okkan'ın şehit edildiği haberlerini gördüm. Okkan'ın öldürülmesinden sonra Levent Ersöz Diyarbakır Bölge Komutanı oldu. Okkan bölgeyi iyi biliyordu. Aynı bölgede görev yapsaydılar Gaffar Okkan, Levent Ersöz'e o kadar müsade vermezdi. Bu yüzden Okkan'ı aldılar." Savcı Pekgüzel'in soruları üzerine, gizli tanık ilkadım Diyarbakır'da savcılığa suikaste ilişkin ifade vermediğini, cinayete ilişkin ateş edilen yerleri de gösterebileceğini sözlerine ekledi.


SANIKLARIN FOTOĞRAFLARINI TEŞHİS ETTİ


Sorular üzerine gizli tanık İlkadım kendi isteğiyle savcılığa giderek tanık olarak ifade verdiğini belirtti. Öte yandan Mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşma salonunda bulunan ekrana duruşmada yargılanan sanıkların fotoğraflarını gösterdi. Gizli tanık İlkadım, dava sanıkları Levent Ersöz, Mustafa Dönmez, Mehmet Zekeriya Öztürk'ü fotoğraftan teşhis etti. Duruşmaya öğle arası verildi.


(BB)