İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 61'i tutuklu 256 sanıklı Ergenekon Davası'nın 182. duruşmasının öğleden sonraki bölümünde OHAL Gazileri ve Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Müslüm Öztürk tanık olarak dinlendi. Tanık Öztürk ifade vermeden önce, izleyicilerin dışarı çıkarılmasını istedi. Mahkeme Heyeti, izleyicileri dışarı çıkarmadı ancak tanığın, gizli tanık odasından sesi ve orjinal görüntüsü salona yansıtılarak ifadesinin alınmasına karar verdi. Davanın tutuklu sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon' un avukatları İlkay Sezer ve Dilek Helvacı ise tanık Müslüm Öztürk'ün 'Ergenekon' kapsamında verdiği ifadenin basında yer almasının ardından Tolon'un şikayeti üzerine tanık hakkında dava açıldığını belirterek, bu nedenle tanık olarak dinlenemeyeceğini söylediler.

"O ZAMAN BU SÖZLERİN ANLAMINI ANLAMAMIŞTIM"


1994'te askerliğini yaparken vurulduğunu ve daha sonra dernek işleriyle uğraştığını anlatan tanık Öztürk, emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un ile nasıl tanıştığını anlattı. Öztürk, Ankara'da tedavi gören gazileri İzmir'e davet eden Tolon'un Ege Ordu Komutanlığı döneminde gazileri İzmir'e davet ederek madalya verdiğini belirtti. Tanık Öztürk ayrıca Tolon'u Nisan 2006'da Ankara'da şehit Yarbay Alim Yılmaz'ın cenaze töreninde gördüğünü söyledi. Öztürk, "Artık emekli olmuştu ama koskoca orgenerali görünce Tolon'un yanına gittim. Tören çok kalabalıktı, herkes bağırıyordu. Sayın Paşamız da 'Çocuklar neden bağıranların yanında değilsiniz' dedi. Ben o zaman bu sözlerin anlamını anlamamıştım. Ancak bu 'Ergenekon' davalarından sonra bizi hükümetle, polisle, halkla karşı karşı getirmek istediğini anladım" dedi.

SAVCI PERİNÇEK'E BAĞIRDI


Öztürk, şehit yakınlarından Yıldız Namdar'ın Doğu Perinçek ile görüşmeye gittiğini, kendisinin de bu görüşmede hazır olduğunu belirtti. Pekgüzel'in soruları sırasında Perinçek araya girerek bazı şeyler söyledi. Savcı Pekgüzel, "Siz sıranız geldiğinde sorarsınız" diye tepki gösterdi. Perinçek ile tartışan savcı Pekgüzel, "İşimi bana öğretmeyin. Çok mu biliyorsunuz" diye bağırdı. "Sakin olun savcı bey" diyen Mahkeme Başkanı Özese, Perinçek'i de savcı soru sorarken müdahale etmemesi için uyardı.

"NİÇİN TANIK OLDUĞUMU BİLMİYORUM"


Duruşmada tanık sıfatıyla dinlenen Sedat Tatar ise emekli jandarma astsubay olduğunu söyledi. Halen CHP Gebze İlçe Başkanı olduğunu söyleyen Tatar, 1992 ve 1995 yılları arasında Gebze İlçe Jandarma Komutanlığı'nda jandarma astsubay olarak görev yaptığını davanın sanıklarından Veli Küçük'ün ise o dönemde Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanı olduğunu belirtti. Veli Küçük ile sadece görev yaptığı dönemde ast-üst ilişkisini olduğunu onun dışında bir ilişkisinin olmadığnı anlatan Tatar "Ben niçin tanık olduğumu da bilmiyorum. Ben hiç bir şeye tanık olmadım, hiç bir şey görmedim. Bana savcılıkta varsayımlarla sorular soruldu. Ben hiçbir şeye tanık olmadım" diyerek ifadesini tamamladı.

"GİZLİ TANIK 15'E SORUN"


Duruşma savcısı Pekgüzel, " 'Ben niçin tanık olduğumu bilmiyorum' dediniz. Savcılıkta sizin ifadenizi ben aldım. Gizli tanık 15'in beyanları üzerine sizin beyanlarınızı aldım. Gizli tanık 15 savcılık ifadesinde 'Sedat Tatar Veli Küçük ile birlikte. Tatar, 1996 yılında Veli Küçük'ün elinde 120 adet şantaj amaçlı kaset olduğunu söyledi. Özel görüşmelerini bile kaydediyormuş' şeklinde ifadesi var. Bu nedenle ifadenizi aldık. 120 adet kaset olayını anlatır mısınız?" dedi. Tanık Sedat Tatar ise "Bunlar tamamen uydurma. Veli Küçük’te ses kaseti olup olmadığını bilmiyorum. Gİzli Tanık 15’e sorun" diye cevap verdi. Tatar, Savcı Pekgüzel’in "Sedat Peker, Veli Küçük’e gelip gider miydi?" sorusunu ise "Bilmiyorum, ben Gebze’de görevliydim. Gebze ile Kocaeli arası 60 kilometre" diye cevap verdi.

"TANIKLIKTAN ÇIKARILMAK İSTİYORUM"


"Hiçbir hukuk dışı olaya tanık olmadım" diyen Tanık Sedat Tatar şöyle konuştu: "Neden bu davada tanık olduğumu da bilmiyorum. Ben bu davanın mağduruyum. Tanık yapıldığım için Ergenekon sanıklarından daha kötü duruma düştüm. Sayın savcıya da ifade vermek istemediğimi söylemiştim. Ama sayın savcı 'İfadeniz almak zorundayız' dedi. Ben bu davanın tarafı değilim. Basında 'Gizli tanık Sedat Tatar mı?' şeklinde haberler yer aldı. Tanıklıktan zarar gördüm. Eğer yasalara uygunsa tanıklıktan çıkarılmak istiyorum" dedi. Tanıkların dinlenmesine ara veren mahkeme heyeti duruşmayı 17 Mayıs'a Perşembe gününe erteledi.

VELİ KÜÇÜK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU


Mahkeme heyeti, tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük hakkında gizli tanık 'C'ye hitaben sarf ettiği sözlerinden dolayı Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğini açıkladı.




SK (TT)