TBMM Çevre Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Çanakkale Milletvekili Mustafa Serdar Soydan, İstanbul Milletvekili Melda Onur, Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ve Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Çorlu İlçesi Sağlık Mahallesi’nden geçen Ergene Deresi’nde incelemelerde bulundu. Simsiyah akan derenin insan sağlığına resmen zarar verdiğini ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, şunları söyledi:

"Dere deyince sadece hidroelektrik santrali (HES) düşünen bir hükümet var. Dere bir ıslahtır ve bir kültürdür. Buradaki belediyeler CHP’li olduğundan hükümetin yaklaşımı sığ bir yaklaşımdır. Ülkenin akarsu politikası olmadığından gelinen noktada bu manzara acı bir tablodur. Buradaki koku gerçekten de ağır bir koku. Ne yazık ki bu parti 10 yıldır iktidardır."

'DİL DERESİ BİLE BÖYLE DEĞİL'

Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ise bir hekim olarak bu manzara karşısında söylenecek söz bulamadığını ifade etti. Kaplan, "Sanayi ve sanayi kirliliği denince akla hep Kocaeli ve Dilovası gelir. Körfezi kirleten Dil Deresi'nin rengi bile böyle değil. Bu su Ergene Deresi'ne giden bir su. Eğer bölgede tarım bu suyla yapılıyorsa tarım bitmiş demektir. Tarımsal ve kullanım amaçlı bu suyun kullanılması tehlike arz etmektedir. Bakın buralarda ekilen ürünleri insanlar tüketmektedir. Bu da insan sağlığında büyük tehlike yaratır. Bu resmen bir cinayettir" dedi.

MAHALLE MUHTARI: EVLERİNİ SATIP GİDİYORLAR

Sağlık Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Polat ise deredeki kirliliğin artık iyice çekilmez bir hale geldiğini belirterek, "Özellikle derenin bu yıl kokusu ve rengi daha başka oldu. Yaydığı ağır koku nedeniyle çoğu insan evini satıp gitti. Muhtarlığa her gün şikayetler geliyor. Üniversiteler incelemeler yaptı, açıklamalarda bulundular. Bu dereyi duymayan kalmadı. Ancak satılık bir sürü ev var ve alan yok. Çok enteresan; 24 dairelik lojman şu an bomboş durumda, kimse oturmak istemiyor. Biz Sağlık Mahallesi sakinleri olarak bu derenin temizlenmesini istiyoruz" diye konuştu.



MY(LK/CK)