Avlanma yasağının 24 metreye çıkarılmasının ardından teknelerine protesto pankartları asarak denize açılmama kararı alan balıkçılar, denize açılma kararı aldı. Yasak uygulamasıyla ilgili devletten duyarlı olmasını beklediklerini söyleyen Vedat Batu, "15 yıldır balıkçıyım. Ereğli köyünde oturuyorum. Ereğlili balıkçılar bütün umutlarını bugüne bırakmıştı. Bugün beklediğimiz sonuç çıkmayınca yıkıldık. Ereğli geçimini denizden sağlanıyor. Ama hükümetimizin devletimizin bu konuya duyarlı olmasını istiyoruz. Balık olmayınca fiyatlar artacak ve vatandaş pahalıya balık yiyecek. Yarın bu balık Yunanistana gidicek ve ordan ithal edeceğiz. Ama bu balığı bizim ihraç etmemiz gerekir" diye konuştu.

Bu akşam çıkacakları balık avıyla ilgili umudlarının kalmadığını söyleyen Hüseyin Aydoğdu, "40 yıllık balıkçıyım. 25 tayfam var. Bu insanlar ne yiyecek. Biz balığa çıkamadığımızda bu insanlar ne yiyecek. Yazık. Bazı tekneler satılığa çıkmaya başladı. Benim borcum harcım var. Şartlar şimdi daha da kötü oldu. Çocuğumuza ne yedireceğiz? Bu akşam balığa çıkıcaz, ama umudumuz yok. Bitirdiler umutlarımızı" dedi.

Bir çok balıkçının yeni sezona borçla girdiğini söyleyen Metin Yalçınkaya, "15 yıldır baba mesleği olan balıkçılık mesleğini yapıyorum. Bu meslek bana babam, dedem ve atalarımızdan kaldı. Şuana kadar böyle sıkıntı yaşamadık biz. İnsanlar teknelerini tamir etti. Ağlarını tamir etti. Masraflar yaptı. Uzak yerlerden sezonluk balıkçılar çağrıldı. Bu paralar nasıl ödenecek bilemiyorum. İnsanlar bankalardan kredi çekti. Devlet bize ÖTV siz yakıt veriyor, ama bu yasaklarla bizden geri aldı. 24 metreye ağ attığımda kuzey rüzgarları nedeniyle 22 metreye indiğinde sahil güvenlik bize bu cezayı yazacak. Bu cezaları kim ödeyecek. Biz şuanda burada ipe asıldık kopmasını bekliyoruz. Umudumuzun yüzde 80-90 kırıldı. Bu mazotlar bu masrafların hepsi bizden gidecek" dedi.

 

EA,OU (MB/RT)