Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin (ZKÜ) adının Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmesi yönünde TBMM'ye sunulan teklifin geri çekilmesinin ardından, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, ilçedeki sivil toplum örgütleri, Ereğli'ye yeni bir üniversite kurulması ve adına da Bülent Ecevit'in isminin verilmesi için çalışma başlattı. TSO Başkanı Mehmet Genç, geçen hafta Ankara'da bölge milletvekillerini ziyaret ederek, Bülent Ecevit Üniversitesi'nin kurulması fikrini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da iletti.

ZKÜ bünyesindeki Eğitim Fakültesi'nin bulunduğu Ereğli'ye kurulması planlanan yeni üniversite için TSO'da, Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in de katılımıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Rahşan Ecevit, kurulacak üniversiteyle ilgili Ankara'da bir takım temaslarda bulunduğunu, ancak bazı sorunlarla karşılaştığını söyledi. Ecevit, "Mesela ilçelere üniversite kurulmadığı, Ereğli'ye kurulursa diğer ilçelerin de üniversite talebinde bulunacağı söylendi. Yani bugünkü yasalara göre ilçeye üniversite kurulamıyor. Kime gitseniz, size ilçe olayını söyleyecekler. Başbakan, 'İlçeye olmaz' demiş. Onun için ilçelikten kurtulmak gerekiyor, il olmak gerekiyor" dedi.

TSO Başkanı Mehmet Genç, Ankara'da yapacakları görüşmelerle o sorunu aşacaklarını, il olmasa da üniversiteyi Ereğli'de kuracaklarını söyledi. Genç'in, "Biz sizden rahmetli Bülent Ecevit'in ismini istiyoruz. Sizce bunun bir sakıncası var mı?" diye sorması üzerine Rahşan Ecevit, "Yok tabii ki, memnuniyetle. Ben sadece Karaelmas ismi çok güzel olduğu için, onun isminin değişmesini istemedim. Ama bir üniversite kurulursa tabii ki Ecevit'in isminin verilmesini çok isterim. Eşimin de çok memnun olacağına eminim. Şu sırada belki onun da ruhu buradadır" diye konuştu.

Ereğli Belediye Başkanı CHP'li Halil Posbıyık da yıllardır bir üniversite hayaliyle yaşadıklarını, üniversite kampüsünün yapılacağı 300 bin metrekarelik arazinin hazır olduğunu, bütün alt yapı çalışmalarının tamamlandığını söyledi. 

Ereğli TSO Meclis üyeleri ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Halil Posbıyık'tan önce Ereğli'de 5 dönem DSP'den belediye başkanlığı yapan 88 yaşındaki Ruhi Göbekoğlu da yer aldı. Rahşan Ecevit ve Ruhi Göbekoğlu, toplantı öncesi ve sonrası bir süre sohbet ederken, duygusal anlar yaşandı. Rahşan Ecevit, toplantının ardından belediyenin sahil bandı üzerinde yaptırdığı Bülent Ecevit Parkı'nı gezdi. Ecevit, ilçe ve parkla ilgili Belediye Başkanı Halil Posbıyık'tan bilgi aldı.



EE,İÇ (EE/RT)