PKK lideri Abdullah Öcalan ile önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, ardından milletvekilleri Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata’nın görüşmesiyle birlikte müzakere süreci bir kez daha ülke gündemine oturdu. Medya, barış ve çözüm için yeniden bir umut doğduğunun propagandasına ağırlık verirken, Başbakan Erdoğan Afrika gezisinin Nijer ayağında müzakereden ne anladığını gözler önüne serdi.

Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ile birlikte düzenlediği basın toplantısında müzakere süreci sorulması üzerine konuşan Tayyip Erdoğan, Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin tek amacının PKK’ye silah bıraktırmak olduğunu söyledi. Müzakere sürecinde operasyonların sonlanmayacağının altını çizen başbakan, PKK’nin Çukurca eylemini “provokasyon” olarak niteledi.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Operasyonlar konusunda mücadelemiz sürecek. Siyasi uzantısıyla müzakereleri yapabiliriz dedik. Şu anda da aynı noktayız. Samimiyetimiz son günlerde attığımız adımlardır. Bu adımları nasıl attığımızı ve nerede attığımızı da uygulamalarımızda gösterdik. Tabii detay bilgiler verdiler. Bu bilgilerden haberim yok. Nereden, nasıl bu bilgiler yansımış bunu da bilmiyorum. Bunlar bana yansıyacak olursa ülkeye döndüğümüzde bunun değerlendirmesini yaparız. Amaç ‘bölücü terör örgütü’ kadrolarının Türkiye’yi terk etmesidir. Silahı bırakarak terk etmesidir.”

Karayılan “Asıl siz gidin” demişti

Başbakan Erdoğan aralık ayı sonunda da silah bırakan PKK’lilerin başka ülkeye gidebileceğini söylemiş, bu açıklamalara KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan tepki göstermişti. Karayılan Kürdistanlı olduklarını söyleyerek “Erdoğan diyor ki, ‘ya Türkleşerek tek milleti kabul edeceksiniz ya da nereye gidiyorsanız gidin’. Ben de diyorum ki, ‘sizin ne işiniz var ülkemizde’. Burası Kürdistan’dır. Bizim ülkemizdir. Asıl siz çekin gidin ülkemizden” demişti.sendika.org