Başbakan Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, dün akşam Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye yolcu uçağı hakkında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erdoğan, uçağın indirildikten sonra yapılan aramada bulunan bazı malzemelere el konulduğunu ifade ederken, ilgili birimlerin çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Dün akşam saatleri sırasında bu olay cereyan etti. Uçak yerel saati itibariyle 16.10'da Esenboğa'ya inişe razı oldu. Bu inişi yaptıktan sonra da ilgili birimlerimiz devreye girdi. Kendilerine terminal binalarımızda istiharat etme imkanı sağlandı. Tabi gelen ihbar üzerine oradaki araştırmalar yapıldı. Görüldü ki, içeride maalesef bu tür malzemeler var. Bu malzemelerle ilgili olarak çalışmalar yapıldı. Bunlar tutanaklarla tespit edilmek üzere çalışmalar yapıldı. Araştırma sonrasında el koymak suretiyle ilgili birimlere gönderildi. Bunların ne olduğu konusunda o birimlerimiz yapıyor. Gerek gönderilen yer, gerek gönderen yer, bunların hepsi belli. Konuyla ilgili olarakta bu açıklamaları ilgili birimlerimize yaptık."

"TOPLU MİKTARDA ÇAKI BİLE GÖTÜREMEZSİNİZ"

Yolcu uçağında savunma Sanayisi'ne ait malzemelerin taşınamayacağına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Yolcu uçaklarıyla her halükarda asla bu tür savunma sanayine ait veya silah, mühimmat hiçbir malzeme taşınamaz. Bu uluslararası anlaşmaların gereğidir. tabi hava sahamızdan bu tür uçağın geçmesi de uluslararası uçuşlara aykırıdır. Toplu miktarda çakı bile götüremezsiniz. Bu bile yasaktır, burada maalesef bu yasak çiğnenmiştir" diye konuştu.

"MALZEMELER RUSYA'DAN, SURİYE SAVUNMA BAKANLIĞI'NA GİDİYORDU"

Erdoğan, uçakta el konulan malzemelerin Rusya'da savunma sanayi için üretim yapan bir firma tarafından Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilmekte olduğunu vurgularken, ihbarın neden geldiğinin açıklanmayacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, "Rusya'dan Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen araç gereçlerdir. Bütün bunlara el konulduktan sonrada bunlar tutanaklarla tespit edilmiştir. Uçak, yolcularıyla beraber yaklaşık 9 saatlik alıkonulmadan sonra güzergahlarına bırakılmışlardır. Bu konularda ihbarın nereden yapıldığı açıklanmaz. Silah ve mühimmat üretimini yapan bir kurumdan onun gönderdiği ürünler bunlar, alıcı da Suriye Milli Savunma Bakanlığı artık bunun neler olabileceğini de sizler tahmin edin. Bu tür malzemelere el konulmuştur. Üzerlerindeki çalışmalar da devam etmektedir" dedi.

PUTİN'LE GÖRÜŞME

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 3 Kasım'da yapacağı Türkiye ziyaretinin, 4 gün önce kendisiyle yaptığı telefon konuşmasında kararlaştırıldığını söyledi.



GD(SS)