Diyarbakır'dan dün akşam saatlerinde Şanlıurfa'ya gelen Başbakan Erdoğan, geceyi geçirdiği otelden öğle saatlerinde çıktı. Partisinin Şanlıurfa il merkezini ziyaret eden Başbakan Erdoğan, burada partilileri ile görüştü ve çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

DİYARBAKIR'DAKİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA ELEŞTİRİ

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır programındaki konuşmasına ilişkin sivil toplum kuruluşlarının farklı değerlendirmeleri olduğunun hatırlatılması üzerine bunların kendi tabanlarına yönelik bu tür açıklamalar yapmış olabieceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:

"Salondaki coşkuyu sizler gördünüz. Demek ki Ak Parti'ye gönül veren insanlar bu tablodan, halden memnunlar, ama o STK'lar onlar hiçbir zaman memnun olmadı. Onlar hiçbir zaman teröre karşı mücadelenin içerisinde olmadılar. Yine o STK'ların büyük  çoğunluğu ne yazık ki terör örgütüne 'Terör örgütü' dahi diyemedi. Diyarbakır'da dükkanlar kapatıldı, kepenkler indirildi, birçok evler yakıldı, yıkıldı. Bütün bunlara karşı hiçbir zaman 'Bu insanların ekmek parasıyla oynanıyor, bunlar ekmek parasını kaybediyor; yapılan nedir?' diyemediler. Bunlar çok açık, net ortada. Onlar düşüncelerini söyleyebilirler. Dün 'Başbakan Amed'e gelmesin, Kürtler sokağa çıkmasın' açıklamalarını eş başkanları yaptığı halde ne oldu ? Sokaklarda tenhalık mı buldunuz. Bunun yanında aynı şekilde onların karşısında olan STK'lar, onların da açıklamaları var. O STK'ların açıklamalarını da göz ardı etmeyin, onları da duyun, onlar da tam aksini söylüyor."

Ak Parti il binasındaki ziyaretini tamamlayan Başbakan Erdoğan, kısa süre önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden TBMM eski Başkan Vekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın Siverek İlçesi'ndeki ailesine taziye ziyaretinde bulunmak üzere 11 Nisan Stadyumu'na hareket etti. Dün gece 10'uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatları nedeniyle stadyum zeminindeki plastik sandalyeler, polisler tarafından dışarı taşındı ve Başbakan Erdoğan ve yanındaki bakanlar daha sonra stadyumda inen helikopterle Siverek'e hareket etti.

"SİVEREK'TE TAZİYE ZİYARETİ"

Helikopter ile 107'nci Topçu Alay Komutanlığı'na inen Başbakan Erdoğan, beraberindeki Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ile birlikte, vefat eden eski TBMM başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın, Bahçelievler Mahallesi'ndeki taziye evine hareket etti. Başbakanlık otobüsü ile mahalleye gelen Erdoğan, burada vefat eden Gülpınar'ın Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili olan oğlu Mehmet Kasım Gülpınar tarafından karşılandı.

Geniş avlulu evde toplanan yaklaşık 3 bin kişiye hitap eden Başbakan Erdoğan, taziye dileklerini ileterek, "Ölüm her insanın başındadır. İnsanlar ölürken yok olmuyor, yeniden doğuyorlar. Geldik gidiyoruz. Her gün bir an dahi mezara daha yakınız. Ne olacak, 2 metre uzunluğunda 1 metre derinliğinde bir mezara bizi yerleştirecekler. Ölürken, hiç kimse Başbakan, Cumhurbaşkanı, trilyarder niyetine demeyecek, 'Er kişi', 'Hatun kişi' niyetine diyecekler. Herkes böyle çekip gidecek. Öyleyse bu dünyadaki kavga niye? Bunu aşmamız, başarmamız lazım. Birbirimizi Allah için sevelim" dedi.

Erdoğan konuşması ardından vefat eden Gülpınar için kalabalıkla birlikte dua etti.

"MÜBAREK İLE İLGİLİ SÜRECİ İZLİYORUZ"

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından avludan çıkarak Gülpınar ailesinin evine girdi. Yaklaşık yarım saat evde kalan Başbakan Erdoğan burada Gülpınar ailesi fertleri ile görüştü. Taziye ziyaretinden çıkan Başbakan Erdoğan, evin önünde bekleyen gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'e verilen ömür boyu hapis cezasına ilişkin görüşü sorulunca, "Mübarek ile ilgili  verilen bu ceza noktasında şu anda izlediğimiz, Mübarek karşıtı ve Mübarek taraftarlarının malum yaptığı gösteriler var. Tabii öyle zannediyorum ki, itiraz süreci de var. Netice nereye varacak bilemiyoruz, şu anda ümit ettiğimiz şey karşıtların ve taraftarların, karşıtların ölüm ile ilgili az buldukları bu süreci sadece izlemek" dedi.

"SURİYE'DE BARIŞI YAKALAMAK ZOR"

Başbakan Erdoğan, daha sonra gazetecilerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yaptığı açıklamalara ilişkin görüşlerini açıkladı. Suriye'de toplu katliamların Esad tarafından sürekli dış kaynaklı olarak gösterildiğini ve bu ülkede barışın yakalanmasının zor olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Beşar Esad'ın dün yaptığı bu konuşmaya baktığımız zaman Esad, ne zaman toplu katliam olsa, toplu katliamların hepsini başkalarının üzerine atıyor ve dış kaynakları gösteriyor. Esad'ın bir defa kendisi bu kadar Suriye'de siyaset yapmaması ve son yapılan seçimlerin neticeyi ortaya koymasından bahsediyor. Neticede bu bir seçim değil. Adil bir seçim olmadığı için de, büyük bir kitle katılmadı. Çünkü kendi ne istiyorsa daha önce Baas ile her şeyi yapıyordu. Bu defa kendi istekleri doğrultusunda böyle bir şey yapıyor. Bu defa modern dünyada demokratik parlamenter sistemlerde özellikle adil bir seçim sistemi olarak değerlendirilemez, böyle bir yaklaşım olamaz ve bunları zaten kabul etmek mümkün değil. Kaldı ki muhalefetin de böyle bir seçim sistemine olumlu bakmadığı için seçimlere katılmadığını biliyoruz. Kaldı ki biz 16 ay önce kendisine bu yönde tavsiyelerde bulunduk. O zamanlar bu reformları gerçekleştireceklerini hep söylemişti. Şu ana kadar da demokratik anlayışla bu reformlara yaklaştığını görmedim ve bilmiyorum. Kendisi hala otokritik bir mantık, anlayışla olaylara yaklaşmaktadır. Tabii bu anlayışla gittiği sürece Suriye'de barışı yakalamak çok zor. Temennim odur ki; barışın egemen olduğu, milli iredanin Suriye idaresine yansıdığı günler inşallah yakın olsun."

"ÖN YARGIMIZ YOK"

Başbakan Erdoğan, randevu isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 6 Haziran'da görüşeceklerini açıkladı. CHP liderinin kendisine 10 maddelik bir paket ile geleceği belirtilince Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şöyle devam etti:

"CHP terörle mücadelede ne gibi bir teklifle geliyor bilemem. 10 maddelik bir paketten bahsediliyor, bu pakette nelerin olduğunu bilmiyorum. Ama biliyorsunuz biz daha önce milli birlik ve kardeşlik projesi istikametinde arkadaşlarımız kendileri ile birçok görüşmeler yapmıştır ve o zamanlar bu işlere olumlu yaklaşım sergilemediler. Tam aksine bunun karşıtı yaklaşımlar sergilediler. Şimdi bize getirecekleri 10 maddelik paketi bir görürüz, buradan istifade edeceğimiz şeyler varsa istifade ederiz. Çünkü ön yargımız asla yok. Bu ülkede barışı egemen kılmak için neler yapabiliriz, mesele üzüm yemektir bizim bağcı ile işimiz yoktur. Bunu başarabilirsek tabi bunu Kılıçdaroğlu getirmiş başkası getirmiş önemli değil."

BDP'YE ELEŞTİRİ

Başbakan Erdoğan, Kürt sorununun çözümüne ilişkin daha önce BDP'liler ile görüştükleri halde sonuç alınamadığını hatırlatırken, CHP ile görüşmelerinin de böyle sonuçlanmamasını temenni etti. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarım daha önce BDP'nin eş başkanları ile de görüştü. Ben de görüştüm. Ama maalesef görüşmelerimizin hiç birisine sadık kalmadılar. Sadık kalmadıkları gibi talimatın nereden geldiği belli olduğu için bunu da zaman zaman açıkladılar. 'Biz kendi kendimiz bu kadar rahat hareket edemeyiz, malum bize farklı yerlerden talimatlar geliyor' dediler. Baktık ki bu da doğru bir yaklaşım, demek ki bunların kendi iradeleri ile yapabilecekleri bir şey yok. Ama temenni ederiz ki, CHP bu konuda daha farklı yaklaşımla gelir, biz de oturur kendileri ile bu işi çözmenin gayreti içerisine gireriz."

Erdoğan, Diyarbakır kongresinin yapılan çağrılara rağmen coşkuyla geçtiğini de belirterek, "Diyarbakır'daki yaptıkları çağrı ortadaydı ama bu çağrıya rağmen benim Kürt kökenli vatandaşlarım caddede, sokakta gayet sevecen bir yaklaşım içerisindeydi. Bunları gördük. Salon zaten çok çok coşkuluydu" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından helikopter ile 30 bin kişi kapasiteli GAP Arena Stadyumu'nda yapılacak AK Parti Şanlıurfa il kongresine katılmak üzere helikopter ile Siverek'ten hareket etti.



DHA(HK/İD)