Erdoğan, geçen Pazar günü gerçekleşen AK Parti 4'üncü Olağan Büyük Kongresi'ne birçok ülkeden katılımın olduğunu vurgulayarak, kongrenin bu yönüyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi. Kongreye katılan yabancı konukların 'Türkiye'nin mazlumun ve mağdurun yanında olduğunu' söylediklerini belirten Erdoğan, uyguladıkları çok boyutlu dış politikanın bazıları tarafından algılanamadığını söyledi.

Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleriyle gelişen ilişkilerinin, AB ülkeleriyle olan ilişkileri etkilemeyeceğini savunan Erdoğan, Türkiye'nin içe kapanmasını isteyenlerin bu politikayı eleştirdiğini söyledi.

'ÖNÜMÜZDE 3 ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTASI VAR'

Önlerinde 3 önemli dönüm noktası bulunduğunu belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunlardan biri, erkene almak için gerekli hazırlıklara başladığımız ve tarihini 2013 yılının 27 Ekim'i olarak belirlediğimiz mahalli idareler seçimleri olacak. Bu seçimde milletimizin gönlünü bir kez daha kazanarak başarı çıtamızı yukarı taşıyacağımızı umuyorum. Belediyecelik bizim işimiz. Ardından 2014 yılının Ağustos ayı sonunda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri gelecek. 2014 seçimlerinde ilk kez Cumhurbaşkanı halkın doğrudan, kendi oylarıyla belirlenecek. Tarihi önemde bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşayacağız. AK Parti olarak bu süreci de en ideal şekilde geride bırakacak, yine ilklere imza atan başarılı bir performans sergileyeceğiz. Ardından 2015 yılının Haziran ayında milletvekili genel seçimi yapılacak. 2015 seçimi, 2023 hedeflerimizi yerine getirebilmemiz için kritik önemde bir seçim olacak. İşte bu önemli dönüm noktlarını milletimizin desteğini sürekli arttırarak aştığımızda, Türkiye 2023 hedeflerini gerçekleştirme yolunda epey bir mesafe katetmiş olacak."

'ANA MUHALEFET PARTİSİ SORUNUN ÇÖZÜMÜ YOLUNDA ENGEL'

Kongredeki konuşmasında CHP lideri Kılıçdaroğlu'na terör sorunu birlikte çözmek için çağrıda bulunduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, bu çağrısında samimi olduklarını söyledi. Başbakan Erdoğan şunları kaydetti;

"Bu çağrımızda en küçük bir riya, siyasi hesap yoktur. Bizim derdimiz ülkemizi bu büyük sıkıntıdan, o sıkıntılı haberlerden kurtarmaktır. Biz olaya böyle yaklaşırken, Kılıçdaroğlu yalan olduğu defalarca ispatlanmış notlarla hareket ediyor. Sorumluluk sahibi, vicdan sahibi hiç kimsenin söyleyemeyeceği ifadelerle bize saldırıyor. Biz Meclis açılırken yeni bir sayfa açma çağrısı yapıyoruz. Bizim görüşelim çağrımıza 'Gelsin bakalım, kapımız açık' diyor. Bu ifade işin başında ortaya konulmuş bir gönülsüzlük, oyun bozanlık ifadesidir. Biz bu meseleyi çözmek için gidilmesi gereken her yere gideriz, görüşülmesi gereken herkesle görüştük, görüşürüz. Ana muhalefet partisi bugüne kadar izlediği politikalarla sorunun çözümü önünde engel teşkil etmeye başlamıştır."

'BİZE HAKARET EDENE HADDİNİ BİLDİRİRİZ'

CHP ve MHP'nin pazar günü gerçekleşen kongrelerine katılmadığını anımsatan Erdoğan, iki partinin gerekçelerinin siyasi etiğe uymadığını savundu. CHP'nin bazı gazeteler akredite edilmediği için katılmadığını belirten Erdoğan, bu konuda mecbur olmadıklarını savunarak şunları söyledi;

"Her gün her türlü hakareti yapacaksın, yalan yanlış her türlü şeyi söyleyeceksin, buna rağmen biz yine davet edeceğiz. Yok böyle 25 kuruşa simit, niye çağıralım? Neymiş basına engel konulmazmış, doğru biz zaten koymuyoruz. Ama o medya bize saygısızlık ettiği zaman ona haddini bildirmek de bizim cevabımızdır. Soruyorum Kılıçdaroğlu'na; Sen İstanbul'da belediye başkanı adayıyken bazı gazeteleri niye çağırmadın basın toplantılarına? Biraz dürüst olun.

MHP'nin bahanesi de kongreye çağırdımız bir misafirimiz. Biz onları kongremizi organize etmeleri için çağırmadık ki. Biz kimleri çağırıp kimleri çağırmayacağımızı MHP'ye mi soracağız? Anadolu'da bir söz var: Misafir evsahibinin kuzusudur. Ama bunlarda Anadolu kültürü de yok."

BU YIL KURBANLIK İTHALİ YOK

Başbakan Erdoğan ayrıca, bu yıl Kurban Bayramı'nda kurbanlık hayvan ithali yapılmacağını söyledi. Erdoğan yeni Anayasa çalışmalarının da bu yıl sonuna kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü hatırlattı ve masadan kalkmayacaklarını belirtti.



DHA(BY/COŞ)