Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde 30 Eylül 1207 tarihinde doğan Mevlana, daha sonra ailesiyle birlikte Suriye'nin başkenti Şam'dan, Anadolu'ya geçtikten sonra Erzincan'dan sonra Karaman'da konakladı. 7 yıl Karaman'da kalan Mevlana'nın babası Muhammed Bahaeddin Veled, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın, daveti üzerine 3 Mayıs 1228 yılında Konya'ya göç etti. İlim ve din adamı Mevlana 17 Aralık 1273 pazar günü hayatını kaybetti. Mevlana, ölüm gününü Allah'a kavuŞacağı için yeniden doğuş günü olarak kabul etti. Mevlana ölüm gününü 'düğün günü' veya 'gelin gecesi' anlamına gelen 'Şeb-i Arus' olarak nitelendirirken dostlarına ölümü ardından ağlamamalarını vasiyet etti. Bu nedenle de Mevlana, ölüm yıl dönümlerinde düzenlenen Şeb-i Arus törenleriyle anılıyor.

Konya Valiliği öncülüğünde her yıl düzenlenen ve 7 Aralıkta başlayan  'Mevlana'nın 739'uncu Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma' programı bugün 'Şeb-i Arus' töreniyle sona erdi. 

LİDERLER ŞEB-İ ARUSTA BULUŞTU

Şeb-i Arus törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Erdoğan'ın davetlisi Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj, Irak- Kerku ve Basra Heyeti ve çok sayıda davetli katıldı. Salondaki boş koltuklar ise dikkat çekti.

KILIÇDAROĞLU, BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE TOKALAŞMADI

Salona ilk olarak konuk Cumhurbaşkanı Rahmon ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geldi. Hemen ardından salona giren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuk Cumhurbaşkanı Rahmon ve Başbakan Erdoğan'ın önünden tokalaşmadan geçip, yanına oturduğu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile tokalaştı. 

İLK KEZ PROTOKOL KONUŞMALARI İPTAL

Şeb-i Arus törenlerinde her yıl yaklaşık 1 saat süren protokol konuşmaları ise bu yıl ilk kez iptal edildi. Sadece ev sahibi olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek konuşma yaptı.

Tören, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Sanat Türk Müziği Topluluğu solitsti Ahmet Özhan'ın konseriyle başladı. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, sema gösterisi yaptı.

MKY,TY,HD,ÖÇ,İT (SSA)