Hükümet olarak çıkardıkları "sporda şiddet " yasasıyla, şikeyi en sert şekilde cezalandırdıklarını söyleyen Erdoğan, hukukta yer alan suçların şahsiliği ilkesini hatırlatarak, verilecek cezalar konusunda kendi görüşünü açıkladı.


Erdoğan, şöyle konuştu:


"Hukukta bildiğiniz gibi suçların şahsiliği ilkesi vardır. Birde bizim siyasetçiler olarak gerçek kişi ve tüzel kişi noktasında zaman zaman muhatap olduğumuz sıkıntılar var. Burada da özellikle gerçek kişi, tüzel kişi noktasında değerlendirmeyi iyi yapmak lazım. Gerçek kişilerin işlediği suçlar sebebiyle eğer tüzel kişilik ceza almaya kalkarsa, burada sadece bir tüzel kişi, kurum cezalandırılmıyor. Yeri geliyor milyonlarca, o tüzel kişiliğin sempatizanı olan insanlar belki bir şehir, birkaç şehir burada cezalandırılmış oluyor. Burada suçların şahsiliği ilkesinden hareketle kim olursa olsun, bu şikeyi bu suçu kim işlemişse cezanın verilmesi gereken, cezaların çaydırıcılığından hareketle en büyük cezayı alması, en önemli adımdır. Bunun yapılması lazım. Oradan hareketle bunun sürdürülmesi inanıyorum ki özellikle futbola olan aşkı, daha da farklı bir şekilde geliştirecektir."


PLATİNİ'Yİ GÜLÜMSETEN SÖZLER


Konuşmasında futbol oynadığı yıllara da değinen ve futbolun kendisine kazandırdığı spor ahlakını hayatının her alanında uyguladığını söyleyen Erdoğan, UEFA Başkanı Platini'ye "Sevgili Platini'nin yaşadıklarını az önce kendisiyle teyit ettim. Arkadaşlarımdan da teyit ettim. Kulüp doktoru Platiniye 'futbolcu olamaz sağlığı iyi durumda değil' diyerek rapor vermiş ve transferi engellemişti. Platinin takımının, o takımı 9-2 yenmesi herhalde en iyi cevap olmuştur " sözleriyle göndermede bulundu .


Platini, Başbakanın bu sözlerine gülümseyerek karşılık verdi.


ERDOĞAN: BABAM FUTBOLCU OLMAMI İSTEMİYORDU


Babasının futbol oynamasını istemediğini söyleyen Başbakan Erdoğan, Platinin futbol oynadığı yıllara göndermede bulunarak, "Aynı yıllarda, ben de yeşil sahalarda, bir yandan da rahmetli babamla evde maç halindeydik. Babam okumamı, iş bulmamı isterken, ben yırtık kramponlarla lastik ayakkabılarla gizli katıldığım antramenlarla futbol kariyerimi ilerletme arzusundaydım. O kadar ki, sakatlandığım zamanlarda evde acımı bastırıyor. Kramponlarımı eve götürmüyor, kömürlükte saklıyordum. Resimlerimizin basıldığı gazeteleri babam görmesin diye köşe buçak saklıyordum" şeklinde konuştu.


Sonuçta babasının haklı çıktığını ve kendisinin futbolcu yerine siyasetçi olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, futbolunun kendisine kazandırdıklarına değinerek, " 15 yıl boyunca futboldan edindiğim tecrübeyi, birikimi, disiplini, spor ahlakı erdemini hayatımın her alanında yaşamanın gayreti içinde oldum" dedi.


ÖA-YK (MK) (FOTOĞRAF)