Erzurum'a 13 Ağustos 2010 tarihinde gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dikkatini Tebrizkapı Semti'ndeki Emirşeyh Camii'nin teneke olan minaresi çekti. Erdoğan, yanında bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Vali Sebahattin Öztürk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'e dönüp, bunu "Ucube" diye nitelendirdi. Başbakan Erdoğan'ın teneke minarelerin değiştirilmesi isteği üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri harekete geçti.

Erzurum'da 20 kadar cami ve mescide ait minarenin teneke veya sacdan yapıldığını belirten Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan, camilerin minarelerini 5 yıl içinde değiştirmek için proje yaptıklarını bildirdi.

Başlatılan bu çalışmaların ilki olan merkez Yakutiye İlçesi'nde, Gürcükapı Semti'ndeki İhmal Camii'nin teneke minaresi, Osmanlı mimarisine uygun biçimde tuğladan yeniden yaptırıldı.

Camideki onarım ve minare yapımının tamamlanarak ibadete açılması nedeniyle düzenlenen törene, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, Yakutiye Belediye Başkanı AK Parti'li Ali Korkut, Vakıflar Genel Müdürlüğü Strateji Daire Başkanı İbrahim Polat, İl Müftüsü Yakup Arslan ile vatandaşlar katıldı.

Açılışta Vali Öztürk, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Erzurum'daki tarihi eserleri restore ettirdiğini anımsattı. Bu konuda ciddi bir mesafe aldıklarını anlatan Vali Öztürk, "Bugün burada İhmal camii diye bilinen caminin restorasyonunun bitişini ve ibadete açılışını yapıyoruz. Hakikaten çok güzel olmuş. Böyle bir butik, küçük bir cami. 1700'lü yıllarda yapılmış. Yaklaşık 400 bin liraya para harcanmış. Erzurum'da ki tarihi cami, çeşme ve hamamların hepsi inşallah teker teker yapılacak. Çifte Minareler'de restorasyon devam ediyor" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler ise kentin 10 ayrı noktasında kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. tarihi dokuların yakınındaki eski ve harabe evleri ortadan kaldırdıklarını vurgulayan Küçükler, "Tarihi mekanlarımızın etrafı derme çatma binalarla dolu. Bunların hepsini yıkacağız" dedi.

Kurdelenin kesilmesinin ardından açılışa katılanlar, camide cuma namazı kıldı.



Tİ(KS/SS)