Havalimanından çıkışta ciritçiler tarafından kırmızı karanfiller atılarak karşılanan Başbakan Erdoğan, 10 bin kişinin hazır bulunduğu Yeni Erzurum Stadı'na geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9,5 yıl boyunca Erzurum'un kendilerini mahcup etmediğini, kendilerinin de Erzurum'u mahcup etmediğini bildirdi. Dadaşlara verdiği destekten dolayı kalbi şükranlarını sunan Başbakan Erdoğan, "Bir olduk, birlik olduk, birlikte olduk, Türkiye olduk" dedi.

Kazım Karabekir'e, Nene Hatun'a, şehit, gazi ve katledilenlerin "Mekanları cennet olsun" diyen Erdoğan, tribünleri dolduran vatandaşlardan izin isteyerek ceketini çıkardı. Ardından Alvarlı Efe'nin "Felekde hasılı insan isen bir canı incitme/ Günahkar olma fahr-i âlem-i zî-şanı incitme" şiirinden bölüm okuyan Erdoğan, "Bizim anlayışımız bu" diye konuştu.

"KÜKREMİŞ SEL OLUR BENDİMİZİ AŞARIZ"

Hacı Bektaşi Veli'nin 'İncinsen de incitme' tavsiyesine gönülden inandıklarını söyleyen Erdoğan, tarihin her döneminde dostluk, barış, kardeşliğe önem verdiklerini anlattı. "Ancak hiç kimse bizim sağduyumuzu, itidalimizi, yumuşak başlılığımızı sınamaya kalkışmasın" diyen Erdoğan, buna Mehmet Akif'in şiirinden örnek verdi. Bağımsızlık, istiklal,  istikbal, sınırlar, hak -hukuk, adalet söz konusu olduğunda İstiklal Marşının emrettiği gibi 'Kükremiş sel olur, bendimizi çiğner aşarız" diye konuşan Erdoğan, bu milleti tanımayanların Erzurum'a gelmesini ve 12 Mart'ta nasıl kükrediğini, nasıl bir kahramanlık destanı yazdığına bakmalarını öğütledi. Erdoğan, şunları söyledi:

"Kendi halkına vahşice zulmeden, silahları acımasızca halkına çeviren, çevre ülkelere hukuksuz saldırganlık yapan her kim olursa olsun hiç tereddüt etmeden haddini bildiririz. Türkiye içindeki Baas sempatizanlarına, Esad sevdalılarına açık acık seslenmek istiyorum: Türkiye'de biliyorsunuz Baas'cılar var."

"HALA SİYASETÇİ OLAMADI"

Baas'cılara örnek olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu gösteren Erdoğan, konuşurken, tribünlerdekiler "Yuh" diye seslendi. CHP Genel Başkanına Suriye konusunda "eteğinizdeki taşları dökün" dediklerini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Pazar günü düşürülen uçağımızla ilgili kendisini bilgilendirdik ve sorunuz varsa sorun dedik. Generallerimiz kendilerini bilgilendirdi. Dışişleri Bakanım diplomatik tüm çabaları anlattı. Tavsiyeleriniz varsa buyurun söyleyin dedik. 'Pilotlarımız ne oldu? Ondan bir haber var mı?' dedi. Onun dışında başka bir şey sormadı. Toplantıdan çıktı, kendi hükümetinin eleştirisini yaptı. Böyle bir şey olur mu? Sen Suriye’nin Baas Partisi misin, Türkiye’nin CHP’si misin? Hala siyasetçi olamadı. En azından böyle milli bir meselede kendi ülkesinin yanında olmalıdır. Suriye’ye üstü kapalı bir eleştiri yapıp ardından, ancak diyerek kendi ülkesine şamar oğlanı benzetmesini yapamaz. Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin başına gelmiş en büyük talihsizliktir. Sorumlu bir genel başkanı kendi ülkesine şamar oğlanını benzetmesini yapmaz, yapamaz. Kusura bakmasın biz CHP genel başkanından dış politika dersi alacak değiliz. Eğer şamar oğlanı arıyorsa aynaya baksın. Haritada Şam'ın yerini bile gösteremeyecek biri bize dış politika dersi veremez. CHP Genel Başkanı’nın Suriye, Mavi Marmara olayları karşısında tavırları en hafif tabiriyle pişkinliktir. Onların tavrı İsrail’in yanında yer almak, bizim tavrımız da bu İsrail’in karşısında yer almak. Bugün de Baas rejimiyle CHP’yi yan yana koyuyor. Bir televizyon programına çıktı. Aynı şekilde sorumsuzca, pervasızca çelişkili ifadelerle yine hükümeti, yine dış politikamızı eleştirdi. Bakın açık açık söylüyorum  Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin bugüne kadar başına gelmiş en büyük talihsizliktir. Hala siyasetçi olamadı."

"TERÖR ÖRGÜTÜ HAİN OLDUĞUNU İSPATLADI"

Suriye tarafından düşürülen uçak nedeniyle teyakkuz durumda iken terör örgütünün alçakça ve haince saldırılar düzenlediğine işaret eden Erdoğan, bunların hangi çevrelere taşeronluk yaptığını bildiklerini söyledi. PKK'lıların 'Zerdüş' olduklarını vurgulayan ve Müslümanlıkla ilgilerinin bulunmadığına dikkati çeken Erdoğan, Kürtlerin PKK'ya "Yeter" diyerek tavır koymasını istedi. Topraklarımızı fedakarca savunmaya, terör örgütüne en sert biçimde cevap vermeye devam edeceklerini söyleyen Erdoğan, "En son Siirt’te askerlerimizi pusuya düşürdüler. Aşağılamak hakaret etmek için söylemiyorum. Terör örgütü büyük bir hıyanet içinde olduğunu en son bu saldırılarla şüpheye mahal bırakmayacak şekilde ispat etmiştir. Terör örgütü sadece Türkiye’ye değil, Kürt kardeşlerimize karşı da ihanet içinde olduklarını bir kez daha ortaya koymuştur. Bunlar maşa, bunlar taşeron. Bunlarda esrar kaçakçılığı, insan ticareti, kara para aklama var" diye konuştu.

İL BAŞKANLIĞI İÇİN YARIŞAN ADAYLARA BAŞARI DİLEDİ

"Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" vurgusunu yapan Başbakan Erdoğan, bayraktaki hilalin bağımsızlığı, yıldızın şehitlerin ifadesi olduğunu belirtti. Bayrakta Kürt, Laz, Arap herkesin kanı bulunduğunu anımsatan Erdoğan, kimsenin endişe etmemesini, ülkenin emin ellerde olduğunu ve büyümeyi sürdüreceklerini bildirdi. Hızlı tren, eğitim, sağlık konularında yapılan yatırımlardan söz eden Erdoğan, iktidara geldiklerinde söyledikleri Aşık Veysel'in 'Uzun ince bir yoldayım" türküsünde olduğu gibi, gece- gündüz yürüdüklerini ifade etti.  Erdoğan, konuşmasında İl Başkanlığı yarışında olan Murat Kılıç ile Recep Küçükoğlu'na başarı dileğinde bulundu. Erdoğan, "Bizim büyük hedeflerimiz var. Bizim büyük idaalerimiz var. Biz inşalllah Türkiye'yi Cumhuriyetimizin 100'ncü yılında 2023 yılında Dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri yapmanın gayreti içerisindeyiz" dedi ve statta bulunanlarla "Berebar yürüdük biz bu yollarda" şarkısını söyledi.



DHA(KS/AAA)