Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen Mülki Amirler Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, "Bugün angajman kuralımız ülkemize yönelik silahlı saldırılara karşılık vermekten ibaret olabilir. Ama bu kurallar ülkemize yönelik tüm tehditleri kapsayacak şekilde genişletilebilir" dedi.

Rusya'nın çağrısı üzerine toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin Suriye'deki YPG noktalarına yönelik gerçekleştirdiği topçu ateşini  'kaygı verici bir gelişme' olarak nitelemişti.

Erdoğan, Suriye - Türkiye sınırında bulunan Azez kasabasına doğru ilerleyen YPG'yi kastederek, "Güney sınırımızda yeni bir Kandil'in oluşmasına asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

"Türkiye'nin sabırının sınırlarını denemek gibi bir niyet varsa, o sınırların sonuna gelindiği bilinmelidir" diyen Erdoğan, ABD'nin YPG'yi ve siyasi kanadı PYD'yi 'terör örgütü' olarak kabul etmemesine de bir kez daha tepki gösterdi.

Güneydoğu'da düzenlenen PKK operasyonlarında ele geçirilen silah ve mühimmatın önemli bölümünün Suriye'den ve PYD'den geldiğini ifade eden Erdoğan, "Onlar ne kadar gözlerini kapatırlarsa kapatsınlar terör örgütüne terör örgütü demeye ve o şekilde muamele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, "NATO’da beraber değil miyiz? Senin dostun biz miyiz, PYD mi YPG mi? Bunu da öğrenmek istiyoruz" diye konuştu.

PYD'yi Suriye iç savaşında 'sadece bir piyon' olarak tanımlayan Erdoğan, Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarını da bir kez daha sert bir dille eleştirdi.

'IŞİD bahanesiyle geldiler'

Rusya'nın Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) mücadele bahanesiyle Suriye'ye geldiğini söyleyen Erdoğan sözlerine "Ancak bugüne kadar rejime karşı mücadele eden grupları vurmaktan başka bir şey yapmamıştır" diyerek devam etti.

Erdoğan, Suriye'de uçuşa yasaklı bölgenin kurulmasının da bir gereklilik haline geldiğini söyleyerek ABD'yi zamanında gerekli adımları atmamakla eleştirdi:

"Ey Amerika sen uçuşa yasak bölgeye evet demedin, bak şimdi orada Rus uçakları cirit atıyor mağdur, mazlum insanlar ölüyor. Hani koalisyon güçleriydik." (BBC Türkçe)