Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NTV - Star ortak yayınında Oğuz Haksever, Mehmet Barlas, Nermin Yurteri, Nazlı Öztarhan'ın konuğu oldu. Erdoğan 2012 yılının gelişmelerini değerlendirerek ve soruları yanıtladı. "Kuvvetler ayrılığı konusunda gerçekten karşı mısınız?" sorusuna Başbakan Erdoğan şöyle yanıt verdi:


Bu gerçeği 75 milyonun benden dinlemesini istiyorum. Türkiye'de kuvvetler ayrılığını en güçlü savunan partinin lideriyim. Kimse bunu eğip büküp sağa sola çekmesin. Yargı öle zamanlar oldu ki yasamanında alnına müdahale etti, yürütmenin alanınada müdahale etti. 411 olayı yaşadık. Tarihi bir olaydır. Anayasa mahkemesi yargı buna müdahale etti.


Yargı hukuka uygun mudur değil midir diye bakar. Kendisinin yasama organın yerine koyamaz. Glataport'un satışını biz yapıyoruz ama bunu yargı engelliyor. Eksik olanı söyler ben o eksiği gidermek sureti ile yine yaparım. Erkler arası yetki ihlaline karşıyız. Biz kuvvetler ayrılığını en güçlü savunan ülkeyiz. Çünkü bunun bedelini ağır ödedik. Bu engellemelerde kaybeden millet oluyor."


"BÖYLE İDARİ BİR GÜÇ KAZANAMAZSINIZ"


"Yargı hükümetin beklentilerine uygun mu hareket etemeli? Başbakan bunumu söylüyor?" şeklinde ki soru üzerine Erdoğan şunları söyledi:


"Yargının yürütmenin yasalara aykırı aldığı bir karar varsa bunları denetleme hakkı vardır. Buna söyleyecek herhangi birşeyimiz yok. Benim bakanım bir müdürü tayin edecek. ama siz bunu durduruyorsunuz. 11-12 kez bir şube müdürünü ataymazsa, siz burada ne ararsınız? Bir hukuk oluşuyor ve bunu bir yerler koruyor. Böyle idari bir güç kazanamazsınız. Kent hastaneleri diye projemiz var. 5 yıldır bunu bürokratik engellemeler nedeniyle hayata geçiremiyoruz. Konya'daki konuşmamda ben bu sıkıntıları dile getirdim. Ben yetki alanlarında davranmasına davet ediyorum. Hizmet etmesi gereken yerin milletimiz ve devletimizdir. Bu her zaman olmuyor ama zaman zaman olmasıda bizi kaybettiriyor. Muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmadaki yarışta geri bırakıyor."


"Söyledkleriniz yanlış anlaşılıyor. Bunu kastlı mı yapıyorsunuz?" sorusuna Erdoğan, "Eğer bu tartışmalar olmazsa ben


Başbakan olamam" dedi.


"ADALET SİSTEMİ HIZ KAZANDI"


'Tutuklama sayısı artmaya başladığının hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Şu anda cezaevlerine giriş tutuklama sayısı artmaya başladı. Bunun nedeni, adalet sisteminin hız kazanmasıdır" dedi.


"CUMHURBAŞKANI İLE AYNI DÜŞÜNÜYORUZ"


"Meclisi fesih yetkisi kuvvetler ayrılığına aykırı" denmesinin üzerine Erdoğan, "Başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı kalkmıyor. ABD'ye baktığınızda inceleme sistemi çok güçlü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde yetkiyi Meclis'e bağlanmıştı. Gazi o zaman kuvvetler ayrılığından bahsetmiyor. Gazi kuvvetler birliğinden bahsediyordu. Burası çok minidardır. Belki bunu savaş şartları nedeniyle yaptı ama uzun süre kullanıldı" şeklinde konuştu. Benim arzum parlamentonun gücünü daha da artırmak. Referanduma daha da açık yapıyı güçlendirmemiz lazım" şeklinde konuştu.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kuvvetler ayrılığı konusunad yaptığı açıklama hakkında ise Başbakan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı ile aynı düşünüyoruz" dedi.