Başbakan Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi'ni araştırma üniversitesi olarak dünya çapında bir marka haline getireceklerini söyledi. Erdoğan, "Üniversitelerde daima farklı görüşler, farklı düşenceler olabilir. Bu gayet doğaldır. Ama farklılık adına toplumun ve ülkenin gerçeklerinden kopulmaması, sağduyunun muhafaza edilmesi önem taşıyor. Ankara Üniversitesi'ni farklılık ve aykırılıkla sağduyu arasındaki dengeyi kurabilmiş eğitim kurumlarımızdan biri olarak görüyorum" diye konuştu.

Erdoğan, bilimsel çalışmalarda dünyada ilk sıralara gelmeden 2023'te en büyük ekonomiler sıralamasında ilk 10'a girmelerinin çok zor olduğunu ifade etti. Özellikle Ar-Ge ve akademik çalışmalarda başarılar elde etmeden, diğer alanlarda başarılar elde etmenin çok zor olduğunu söyleyen Erdoğan; "İktidara geldiğimizden beri en büyük yatırımı eğitime veriyoruz. 2002 yılı 53'ü devlet 23'ü vakıf olmak üzere toplam 76 olan üniversite sayısını 103'ü devlet, 65 vakıf olmak üzere 168'e çıkardık. 2002 yılında üniversitelerizde 76 bin 90 akademik personel görev yapıyordu, geçtiğimiz yıl itibariyle bu sayuyu 111 bin 495'e yükselttik" dedi.

"KASIM AYINDA 52 YENİ YURT AÇILIŞI YAPACAĞIZ"

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından birinin barınma olduğunu söyleyen Erdoğan, 81 ildeki 333 yurtta 291 bin 200 yatak kapasitesiyle öğrencilerin barınma ihtiyacını giderdiklerini ifade etti. Son 10 yılda 113 bin 117 yatak kapasiteli 265 yurt ve bloğun hizmete alındığını belirten Erdoğan, Kredi Yurtlar Kurumu'nun bu yılki planlamasında 109 bin 760 yatak kapasiteli yurt projelerinin yer aldığını ve bunlardan Kasım ayında 40 bin yatak kapasiteli 52 yurdun açılışının yapılacağını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, yurt dışına öğrenci göndermeye önem verdiklerini kaydederek, geçen 5 yılda 2 bin 508 öğrenciyi yüksek lisans ve doktara için yurt dışına gönderdiklerini belirterek sayıyı 5 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Erdoğan, 2023 yılında GSMH'nın yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye ayırmayı hedefledikleri ifade ederek, Türkiye'yi dünya bilim sıralamasında öne taşıyacak her türlü projeye destek verdiklerini söyledi.

"KİBİR VE GURUR YANINIZA YAKLAŞMAMALI"

Gençlere tavsiyelerde bulunan Başbakan Erdoğan, ailenin çok önemine dikkat çekerek, "Güçlü aile olmazsa güçlü millet olmaz" dedi. Gençlere seslenen Erdoğan; "Bir büyüğünüz olarak size tavsiyem eğitimde ve hayatınızın her aşamasında, yaptığınız her işte en iyiye ulaşmayı hedeflemenizdir. Kibir ve gurur asla sizin yanına yaklaşmamalıdır. Merakınızı asla dizginlemeyin, kitap ve kültürle irtibatınızı asla kaybetmeyin. Unutmayın kültür; geçmişten devralınan mirasın tümüdür. Ekip çalışmasına önem verin. Tavrınızı her zaman uzlaşıdan, demokrasiden yana koyun" dedi.