Erdoğan, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmalarının hak ihlali olduğuna hükmeden AYM'nin, Anayasa'yı hiçe sayarak karar verdiğini söyledi.

"Mahkeme hukuka aykırı bir şekilde günler sonra gerekçeyi açıkladı" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerekçede her şey var, hukuksuzluğun izahı yok. (AYM) Ülkesi ve milleti aleyhine karar almaktan çekinmemiştir."

AYM'nin kararı ile ilgili yapılan tartışmaların yargı bağımsızlığı ile ilgisi olmadığını belirten Erdoğan, Anayasa'yı korumanın da Cumhurbaşkanı'nın görevleri arasında olduğunu, Anayasa'nın 104. maddesine uyulması gerektiğini söyledi.

Söz konusu maddede Cumhurbaşkanının Devletin başı olduğu, bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk Milletinin birliğini temsil ettiği; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözettiği belirtiliyor.

92 gün tutuklu kalmışlardı



Can Dündar ve Erdem Gül, Suriye'deki iç savaşa silah taşıdıkları öne sürülen MİT tırlarına ilişkin haberleri nedeniyle 26 Kasım'da "casusluk iddiasıyla" tutuklanmışlardı.

İki gazeteci, AYM'nin kararı sonrası 92 gün tutukluluğun ardından 26 Şubat'ta tahliye edilmişlerdi.

Dündar ve Gül, MİT tırları ile ilgili yayınladıkları haberler ve görüntüler nedeniyle, savcılığın ifadesiyle "Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması ile aynı amaç birliği içinde hareket etmekle" suçlanıyor.

İki gazeteci hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor. (BBC)