ESENBOĞA'YA İNDİRİLEN SURİYE UÇAĞI

Geçtiğimiz günlerde Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağı ile ilgili konuşan Erdoğan, el konulan uçaktaki malzemelerin, harp malzemesi olduğunun altını çizerken, yapılan çalışmalar sonrasında gerekli görsellerin de kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Erdoğan şunları söyledi:

"Moskova'dan Şam'a gitmekte olan Suriye uçağının indirilmesiyle alakalı daha önce açıklamayı yaptım. Daha önce de söylediğim gibi bagajda veya uçağın ele geçirilmiş olan konteynerindeki pakatlerde, gönderen firma olarak KBP Instrument Design Bureau diye bir ibare var. Bu bizim MKE'nin Rusya'daki karşılığıdır. Peki alıcı kim? Alıcı da Suriye Milli Savunma Bakanlığı'dır. Bu iki kurumdan, elimizde bulunan malzemeler harp malzemesidir. Bütün bunlara rağmen bizim ilgili birimlerimiz bunlar üzerindeki çalışmalarını devam ettirmekte. Biz buna rağmen detay açıklamaları yapmayalım dedik. Harp malzemesi olduğu kesindir. Gönderen belli, Alan belli. Aksini Rusya'daki firma da açıklamış değil."

"BİZ SURİYE HAVA SAHASINI KULLANMAYACAĞIMIZI AÇIKLAMIŞTIK"

Suriye'nin 'Türk uçaklarına hava sahasının kapatıldığı' yönündeki açıklamaları hatırlatılan Başbakan Erdoğan, "Suriye hava sahasını Türk uçaklarına kapattı deniyor, bu olay olduğundan itibaren THY'yi arayarak 'Bundan sonra biz Suriye hava sahasını kullanmayalım, diğer firmalara da bildirin' dedik. Biz bunları yaptıktan sonra, Suriye şimdi açıklama yapıyor. Suriye karar aldıktan sonra karar almamız gibi bir durum söz konusu değil. Biz kendi hava sahamızı da Suriye savaş uçaklarından sonra sivil uçaklara da kapatacağız" dedi.

ERZURUM'A İNDİRİLEN ERMENİSTAN UÇAĞI

Bugün Erzurum'a indirilen Ermenistan'a ait kargo uçağı ile ilgili de konuşan Erdoğan, "Bugün bir Ermenistan uçağının Erzurum'a indirilmesi olayı oldu. Bazı ihlaller nedeniyle bu indirme olayı gerçekleşti. Yapılan aramalar sonucunda bir sıkıntıyla karşılaşılmadığı için sorun yaşanmadı. Kendi güzergahlarında yollarına devam ettiler" diye konuştu.

'CUMHURBAŞKANININ İRADESİNE SAYGISIZLIK YAPMAM'

Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin referandumun eşiğinde çıkması ile ilgili soruya da cevap verdi. "AK Partililer böyle yaptı, MHP'liler böyle yaptı" şeklinde bir tespitin içine girmeyeceğini belirten Başbakan Erdoğan, "Genel başkanlar olarak bizler tavrımızı açıkladık. Gereken telkinlerimizi, uyarılarımızı yaptık fakat bu uyarılara rağmen malesef beklenen sayı elde edilemediği için Meclis'ten Anayasa değişikliğini sağlayacak neticeyi çıkaramadık" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün konu ile ilgili tavrının ne olacağının belirlenmesinin kendisine ait olmadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Cumhurbaşkanımızın iradesine saygısızlık yapma hakkına sahip değilim. Nasıl bir irade ortaya koyarlarsa bizde onun üzerinde çalışmamızı yapacağız ve ona göre adımlarımız atacağız" diye konuştu.

BDP KONGRESİ

Dün Ankara'da yapılan ve Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma açılan BDP kongresi ile ilgili soru üzerine Erdoğan, "Yargı zaten konuyla ilgili adımı attı, bununla ilgili değerlendirmeye gerek yok. Bunlar zaten alıştığımız şeyler" dedi.

SURİYELİ SIĞINMACILAR

Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle Türkiye'ye gelen sığınmacıların 100 bini aştığının hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, "100 bin rakamı bizim için bir eşikti biz hep bunu telaffuz ettik, 'aşabilir' dedik. Bundan sonraki çalışmalarımız sürüyor. Biz Suriye'deki zulme karşı ne yapacağımız konusunda arkadaşlarla bir değerlendirme yapıp... ne yapılması gerekiyorsa yapılacaktır" diye konuştu.

GD (SSA)