Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akçakale'deki konuşmasının ardından yanında bakanlar ve Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Muaz El-Hatib ile birlikte ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Süleyman Şah çadır kentine geçti. 25 bin Suriyeli sığınmacının kaldığı çadır kentte binlerce Suriyeli, fotoğraflarını taşıdıkları Erdoğan lehine slogan atıp sevinç gösterisi yaptı. Zaman zaman Esad aleyhine de tezahürat yapan Suriyeli sığınmacılar sık sık tekbir getirdi.

Başbakanlık otobüsünün üzerine Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Muaz El-Hatib ile birlikte çıkan ve boynuna Özgür Suriye Ordusu'nun simgesi olan üzerinde 3 yıldız bulunan yeşil, beyaz, siyah renkli kaşkol takan Erdoğan kalabalığı Arapça selamladı. Kalabalığa Arapça konuşan Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Muaz El-Hatib, muhaliflerin Suriye'de zafere ulaşacağını ifade edip, Türkiye'ye yardımlarından dolayı teşekkür etti.

El-Hatib'in ardından konuşmasına kalabalığı Arapça selamlayarak başlayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların ikinci evi olduğunu ifade etti. Erdoğan şunları söyledi:

"Kardeşlerim sizlerle Akçakale'de, Şanlıurfa'da çok farklı bir dönemde bir aradayız. İsterdik ki, böyle bir zamanda, böyle bir manzara içinde bir arada olmayalım. Biliyorum ki, sizler şu anda gurbettesiniz. Ama burası farklı bir gurbet. Zira burası sizin ikinci evinizdir. Sizlere evinizdeki lüksü belki burada temin edemiyor olabiliriz, fakat elimizden gelenin bu şartlar içinde hep en iyisini yapmaya gayret ettik. Şu ana kadar bizim bu kamplarımızda yaklaşık 150 bin Suriyeli kalıyor. Ayrıca çeşitli vilayetlerimizdeki evlerde kalanlarla beraber bu sayı 220 bine ulaşmış durumdadır. Şu ana kadar zalim Suriye rejimi, zalim Beşar 50 bine yakın Suriyeli kardeşimizi şehit etti. Aynı olayı Hama ve Humus'ta babası yapmıştır. Bu ise babasını geçti. Unutmayın; şunu çok açık net görüyoruz, aslında Allah'ın yardımı yakındır ve unutmayın 'men sabara zafer' (Zafer sabredenlerindir). Siz çok çile çektiniz, az önce Akçakale merkezde söyledim, her kutlu doğum sancılıdır. Şu anda Suriye bir kutlu doğuma hazırlanıyor. Bu tüm Suriye halkının iradesinin iktidar olmasıdır. Biz tüm Suriye halkının hangi inançtan olursa olsun hepsini bugüne kadar sevdik, seviyoruz. Ayırmadık, çünkü bizim aramızda 910 kilometre sınır var. Biz hem kardeşiz, hem komşuyuz. İnşallah sonuna kadar yanınızdayız."

Erdoğan ve yanındakiler konuşmanın ardından çadır kentten ayrıldı



DHA(HK/ESM)