Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Viranşehir'deki törenin ardından helikopter ile geldiği Ceylanpınar'da Vali Celalettin Güvenç, Ak Parti Şanlıurfa milletvekilleri tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından yaklaşık 3 bin kişinin toplandığı İstasyon Caddesi'ne geçen Başbakan Erdoğan, burada otobüs üzerinden kalabalığa hitap etti.

Ülkelerinden kaçarak gelen Suriyelilerin de aralarında bulunduğu kalabalık sık sık Erdoğan lehine slogan attı. Konuşmasında BDP'li Ceylanpınar Belediyesi'ni eleştiren Erdoğan, "Helikopterle gelirken şöyle bir havadan baktım yol kenarları çöplük içerisinde. Ceylanpınarlı kardeşlerime bu manzara yakışıyor mu? Yakışmıyor değil mi? Ben İstanbul'da belediye başkanlığı yaptım. Biz orda göreve geldiğimizde İstanbul çöpten geçilmiyordu. Ama biz orada çöpleri modern toplama yöntemiyle toplayıp çöpten arındırdık. Evvel Allah sizlerin de desteğiyle burada da aynı olayı başaracağız" diye konuştu.

Hükümet olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Erdoğan, "Türkiye'nin bizden önce borçlanma faizi yüzde 60 idi, şimdi ise yüzde 6 oldu. Bu kimin cebinden çıkıyordu, bu faiz Ceylanpınarlı kardeşimin cebinden çıkıyordu. Ama şimdi nerdeyse yok denilecek seviyeye geldi" dedi.

Burada da imam hatip okullarının orta kısımlarını açtıklarını, kat sayıyı kaldırdıklarını tekrarlayan Erdoğan, şimdi her okulda isteyen Kuran dersi alabildiğini söyledi.

TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Olağanüstü Hal uygulamasını kaldırdıklarını, TRT'de 24 saat Kürtçe ve Arapça yayın yapıldığını buradaki konuşmasında da tekrarlayan Erdoğan, terörle mücadelede birlik çağrısı yaparken de şunları söyledi:

"Şimdi olağan hal var. Herkes istediği gibi yaşıyor ama şimdi birde terör var. Terör belasına karşı ortak mücadele vereceğiz. Bir olacağız, beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız. TRT 24 saat Kürtçe ve Arapça yayın yapıyor. Bu ne demek Ak Parti iktidarı özgürlüklerin iktidarıdır. İşte biz bunu getirdik. İnşallah daha da güzelleri gelecek. Artık istenilen şekilde propaganda yapılıyor. Bunu benim Ceylanpınarlı kardeşim, inşallah önümüzdeki yerel seçimlerde 15 ay sonra Ceylanpınar'da da ortaya koyacak ve inanıyorum ki yerel yönetimle merkezi yönetim bütünleşmek suretiyle Ceylanpınarımızı aynen o ceylanın güzelliğine kavuşturacağız. O ceylanın gözleri ağlamasın, o gözlere gözyaşı dolmasın."

SURİYEDE HAK HAKİM OLACAK

Kasım ayında şiddetli çatışmalar nedeniyle tedirginliğin yaşandığı Ceylanpınar'ın sınır komşusu olduğu Suriye'de Esad'ı kast ederek 'zulmedenlerin gidici olduğuna' vurgu yapan Erdoğan, "Suriye'den sizleri rahatsız edici, bazı sınır aşan sıkıntılı işler oldu. Fakat zulüm ile abad olunmaz ve onlar da er veya geç gidicidir. Suriye'de hak hakim olacak, hiç endişeniz olmasın" dedi.

KELAMI RÜŞVET KARAKTERİMDE YOKTUR

Konuşması sırasında kalabalıktaki bazı kişiler Başbakan Erdoğan'a Ceylanpınar'da bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çiftliğine 135 işçinin alınacağını ve bu işe Ceylanpınar dışından kişilerin alınacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, bunun üzerine 135 işçinin tamamının Ceylanpınar'dan alınacağını ifade ederek, "Bilir bilmez bazı şeyleri konuşmayalım. Şu anda TİGEM'e 135 eleman alınacak. İş Kur'a müracaat etmek suretiyle Ceylanpırnar'dan işçiler alınacak. Bu dediğim gibi 135 kişi Ceylanpırnar'dan alınacak" dedi.

Yanında bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten de bilgi alan Erdoğan, bu sırada alandaki bir kişinin bağırmasına da sinirlenerek, "Oradan provoke etme, buradan Başbakan bir şey söylüyor, ne söylüyorsa odur. Ceylanpınar'dan alınacak diyorum, sen başka bir şey söylüyorsun" diye çıkıştı.

TİGEM'e alınacak 135 işçinin tamamının Ceylanpınarlı olacağını ifade eden ve bunun rüşvet olarak algılanmamasını isteyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şu anda Ceylanpınar TİGEM çiftliğinde çalışanların ekseriyeti Ceylanpınarlı. Komşu ilçelerden gelen bu ülkenin evlatları değil mi? Onlar da çalışacak, ekmek yiyecek. TİGEM çiftliği Ceylanpınar'ın değil Türkiye'nin bir çiftliğidir. Buradan mühendisiyle her şeyiyle herkes istifade edecek. Asla bölücülük yapmayacağız, birleştirici olacağız, ayrıştırıcı olmayacağız. Ama bak şu an 135 kişi alınacak ve bunlar Ceylanpınar'dan alınacak. Bunun müjdesini veriyorum ve bu bir kelamı rüşvet değildir. Bunları ben sevmem, Tayyip Erdoğan'ın karakterinde bu yoktur. Ben şu anda bir seçim atmosferi içinde burada değilim. Bize oy verin ondan dolayı size şu kadar personel verelim gibi bir şey yok. O geçmişteydi, bunu başkaları yapar ama benim Ak Parti iktidarım yapmadı ve yapmayacaktır. Biz hizmeti buradan oy geliyor diye vermeyiz, bu ülkenin toprakları bizim, halkın tamamı bizim, nerde bir insan varsa biz oraya hizmet götürürüz. Bizde ayrım yok, bölgesel milliyetçilik, etnik milliyetçilik, dinsel milliyetçilik yok. Onun için bütün bu yatırımları yaparken size hizmetkar olmamızın gereği yapıyoruz. Çünkü biz size efendi olmaya gelmedik, hizmetkar olmaya geldik ve bunun gereğini yapıyoruz."

Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra helikopter ile Akçakale İlçesi'ne hareket etti.