Diyarbakır'daki toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan “Biz 23 Nisan 1920 ruhuyla yeni bir Türkiye inşa ediyoruz. Her etnik unsurla, her mezheple birlikte inşa ediyoruz. 1920’de TBMM’de Kürt Türk Arap Laz Çerkez velhasıl, nasıl bir ve beraber olduysalar, cumhuriyeti nasıl birlikte kurdularsa, yeni Türkiye’yi de o ruh, o öz ruhuyla yeniden imar ediyoruz“ dedi.


“Bu cumhuriyet herkesin cumhuriyetidir“ diyen Erdoğan konuşmasında "Hiçbir kültür, hiçbir kimlik artık inkar edilemez. Yeni Türkiye’de ayrımcılık olamaz. Öteleme horlama olamaz. İnkar, ret, asimilasyon olamaz, olmayacak" ifadelerine yer verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını herkesin bir beraber olduğunu birlikte yeni Türkiye olduklarını göreceğiz" dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise “Tüm gücümüzle barış sürecini destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz“ dedi. “Barışın yolu ne kadar uzun olursa olsun bir saat savaşmaktan iyidir“ diyen Barzani barışa zaman tanımak gerektiğini belirtti.

37 yıl sonra ilk kez Türkiye'ye gelen Kürt sanatçı Şivan Perwer de Diyarbakır'da İbrahim Tatlıses ile birlikte sahne aldı ve türkü söyledi.aa,ec