NBC televizyon kanalından AnnCurry'nin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Suriye hükümetini kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçlarken, ABD'den de daha sert bir tavır sergilemesini istedi. 17 Mayıs'ta ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da yapacağı görüşme öncesinde AnnCurry'e konuşan Erdoğan, 'Rejimin kimyasal silahlar ve füzeler kullandığı ortada' dedi.

Kimyasal silahların ne zaman ve nerede kullanıldığına ilişkin açık bir bilgi vermeyen Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın eyleme geçmek için gerekli gördüğü 'kırmızı çizgi'ninçoktan aşıldığını söyledi. Erdoğan, 'O sınır çok zaman önce geçildi' diye konuştu.

OBAMA İLE GÖRÜŞMEDE ÖNCELİKLİ KONU SURİYE OLACAK

Suriye konusunda, ABD'nin daha fazla sorumluluk almasını ve daha ileri adımlar atmasını istediklerini belirten Başbakan Erdoğan, atılacak adımları ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceklerini söyledi. Türkiye'nin elinde en az 200 füzenin kimyasal saldırılarda kullanıldığına ilişkin bilgiler olduğunu dile getiren Başbakan, Türkiye'ye getirilen yaralı Suriyelilerde de kimyasal silah izleri olduğunu savundu. Erdoğan söz konusu silahları isyancıların kullanmış olma olasılığını reddederek 'Şu an buna inanmam imkansız. Birincisi bunu nasıl elde edecekler? Bunu onlara kim verecek? Ancak bu silahlar varsa biz buna da karşıyız. Silahlar kimin elinde olursa olsun karşıyız.' diye konuştu.

Erdoğan, Suriye'de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştıran Birleşmiş Milletler (BM) komisyonunun, 'İsyancıların Sarin gazı kullanmış olduklarına ilişkin güçlü ve somut ancak kanıtlanmamış veriler var' açıklamasının hatırlatılması üzerine de 'Biz henüz böyle bir bulguya ulaşamadık' karşılık verdi.Türkiye'nin Suriye'deki isyancılara askeri destek sağladığı iddialarını kesin bir şekilde reddeden Erdoğan, bununla birlikte 300 bin Suriyeliye yaklaşık 1 milyar dolar değerinde yardım yapıldığını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi ve çocuklarının ülkeden ayrıldığı yönünde haberler duyduğunu da belirten Erdoğan, 'Onların da hayatlarını mahvetti. Şimdi onun da yapması gereken şey Suriye'yi terk etmek. Er ya da geç muhalefet Esad'ı ele geçirecek' diye konuştu..