Erdek’te 30 yıldan beri 30 Ağustos Zafer bayramlarında şehitlik olarak ziyaret edilen, anma törenleri için platform ve bayrak gönderi de bulunan Erdek’teki mezarlığın durumu, iki ay önce Erdek Müftülüğü’nün bölgede bir cami yaptırma istediği üzerine başladı. Görüşü istenen Erdek Garnizon Komutanlığı, Yalı Mahallesi Bandırma-Erdek Karayolu üstünde ve Şehitlik Sokağı yanındaki Şehitler Mezarlığı olarak bilinen yerde, kayıtlarında şehit bulunmadığını bildirdi. Bu gelişme üzerine bu yılki 30 Ağustos törenlerinde şehitlik ziyareti yapılmayacağı belirtildi.

Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun izniyle, Bandırma Müze Müdürlüğü tarafından kazı bölgede kazı yapıldığını belirterek, yapılan çalışma sonucunda anılan yerde tarihi taş mezara rastlanıldığını ve bu nedenle Erdek Şehitler Mezarlığı’nın Kültür Varlığı tescili devam edeceğini söyledi. Kaymakam Kaygısız şöyle dedi:

"Garnizon Şehitliği kapsamında olmayan, sivil vatandaşlarımızın ve trafik kazasında yaşamını yitiren bir Yüzbaşının kabri bulunan Erdek Şehitler mezarlığındaki 30 Ağustos Zafer Bayramı, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi tören programı kapsamında gidilip, Şehit Jandarma Yüzbaşı Selim Özdemir’in mezarı ziyaret edilerek tüm şehitlerimizin manevi şahsiyetinde saygı duruşu yapılmaktadır. Bu uygulamaya devam edilecekti."



EÖ(FK/COŞ)