Erciyes Üniversitesi giriş kapısında bir araya gelen gençler, 'Parasız, demokratik eğitim istiyoruz' sloganları attı. Çevrede kayıt yaptırmak için gelen bazı öğrenciler de eyleme destek verdi. Üniversiteli gençler adına basın açıklamasını yapan Adile Çiçek, "Türkiye’nin dört bir tarafında üniversiteler, hükümetin 'eğitimi parasız hale getirdik' nidalarıyla yeni bir yıla girdi. Üniversitelerin yeni bir yıla girdiği bu dönem, aynı zamanda parasız eğitim istediği için onlarca arkadaşımızın cezaevlerinde olduğu bir dönemdir" dedi.

Hükümetin 1'in öğretimlerin harçlarını kaldırdığını, ancak 2'nci öğretimde okuyan tüm üniversite öğrencilerine üvey evlat muamelesi yaptığını öne süren Çiçek, şöyle konuştu:

"Hükümetin 1. öğretim harçlarını kaldırma hamlesi küçük de olsa olumlu bir adım gibi ilk bakışta gözükebilir ama, daha bugünden ortaya çıkardığı bir sonuç vardır ki buda eğitim sistemimizdeki eşitsizliklerin artmasıdır. Yani 2'nci öğretim harç ücretlerinin 5'te 1'i olan 1'inci öğretim harç ücretlerinin kaldırılması aslında harçlardan en fazla etkilenen, eğitim alamayan, okulunu dondurmak zorunda olan 2'nci öğretim öğrencilerinin eğitim hakkının gasp edilmesi anlamına geliyor. 2'nci öğretimde bulunan tüm üniversite öğrencilerine üvey evlat muamelesi yapılıyor. Buradan da anlaşılıyor ki, AKP bir vitrin düzenlemesi yaparak, 'bakın harçları da kaldırdık' algısı yaratmak istemektedir. Eğitim sistemi parasız hale getirilmemiştir.”



CZ(OE/COŞ)