Van ve Erciş'te 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım 2011'deki 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 644 kişi öldü, 3 binin üzerinde vatandaş da yaralandı. Depremlerde Van'da 25 bina yıkılıp, yüzlerce konut ağır hasar görürken, yaklaşık 80 bin nüfuslu Erciş İlçesi'nin ise üçte birlik bölümü neredeyse enkaz haline geldi. Büyük yıkımın yaşandığı Erciş'te yapılan 4 bin 880 konut tamamlanarak kuraları çekildi.

Depremin yıldönümü olan 23 Ekim'de ilçeye gelerek hak sahiplerine anahtarlarını teslim edecek olan Başbakan Erdoğan için bugünlerde Erciş ilçesi'nde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bir tarafta işyerleri yıkıldığı için Van Yolu Caddesi'nde avukatlar ve noterler için bırakılan konteynerler kaldırılırken, diğer taraftan Erciş Belediyesi hasar göen yolları yeniden asfatlayıp, kaldırımları onarıyor.

Bu duruma en çok sevinler ise ilçe esnafı. Esnaf, "23 Ekim depreminin ardından bir yıl geçti. TOKİ tarafından konutlarımız yapıldı. Ancak ilçe merkezinde şu ana kadar doğru düzgün bir çivi çakılmamıştı. Şimdi de Başbakımız geliyor. Kaldrımlar yapılıp, yollar asfatlanıyor. Biz Başbakanımızın bir caddeyi değil, bütün caddelerini görmesini istiyoruz" dedi.

KA(FE/COŞ)