Depremin büyük bir yıkıma neden olduğu Van’ın Erciş İlçesi’nde, okul öncesi eğitime destek vermek amacıyla Türkiye Vodafone Vakfı, AÇEV ve Türk Kızılayı ile birlikte “Geleceğe İlk Adım” Projesi, kapsamında Ercişli depremzede çocuklara yardım eli uzattı. İlçedeki 3 konteyner kentte, her biri 70 metre kareden oluşan Geleceğe İlk Adım Çocuk Evi açıldı. Evlerin çok amaçlı olarak kullanılması hedefleniyor. Çocukların oyun oynayabilecekleri, resim yapıp, kitap okuyabilecekleri şekilde tasarlanan sınıflarda; masa oyunları, drama ve sanat faaliyetleri gibi etkinlikler yer alacak. Bu sınıflarda günde ortalama 80 çocuğa eğitim ve sosyal destek verileceği belirtildi.

"EN  ÖNEMLİ DEĞER, KALICI FAYDALAR YARATMAK"

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, hayata geçirdikleri tüm projelerde Türkiye’nin sosyal ihtiyaç haritasından yola çıktıklarını, Türkiye’nin dört bir yanından gençlerin, çocukların ve yetişkinlerin farklı ihtiyaç alanlarına temas etmeye odaklandıklarını söyledi. Van depreminin meydana geldiği ilk andan itibaren çeşitli çalışmalarda bulunduklarını belirten Süel, “Bizim için en önemli değerlerden biri, toplumumuz için kalıcı faydalar yaratmak. Yaptığımız araştırmalar sonucunda,bölgedeki en öncelikli ihtiyaçlardan birinin,depremzedeleri gündelik hayat rutinine döndürecek, sosyal sıkıntıları azaltacak faaliyetler olduğunu gördük. Deprem bölgesinde bulunanların yaşadıkları olayla başa çıkma kapasitelerini güçlendirmek, bizim için büyük önem taşıyor” dedi.

"ÇOCUKLARA VE ANNELERİNE DESTEK"

AÇEV Başkan Yardımcısı Ayla Göksel ise temel hedefin çocuklara ve annelerine bir destek mekanizması oluşturmak olduğunu söyledi. Göksel, çocuklara gelişimlerini destekleme, yaşadıkları travma ile baş etme ve okula hazırlanma konusunda AÇEV’in uzmanlığı dahilinde yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtirken, kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliğindeki bu tür projelerin doğal afetler sonrasında çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

"YARDIMLARI ULAŞTIRMAK İÇİN LOJİSTİK KÖPRÜLERİ KURDUK"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da depremin ilk gününden bugüne kadar Van’da büyük hizmetler gerçekleştiren Türk Kızılayı olarak 300 bin depremzede vatandaşın yerleşim ihtiyacını karşıladıklarını; bölgede 55 bin çadır, 4 bin Mevlana Evi ve 2 bin ton konteyner evi iç tefrişatı ile birlikte kullanıma sunduklarını anlattı. Akar, “Depremzede vatandaşlarımıza günde 3 öğün sıcak yemek ikram ettik, mahalle mahalle, köy köy dolaşarak yardım dağıtımlarını kesintisiz sürdürdük. Yardım malzemelerini deprem bölgesine ulaştırmak için hava ve kara yolundan lojistik köprüleri kurduk. En basit örnekle yardım malzemelerini deprem bölgesine ulaştırmak için 2 binin üzerinde TIR ve kamyon kullandık"diye konuştu. 

RESİM YAPTILAR

Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu da Erciş ve Van da büyük yıkama neden olan depremin ardından 7 den 70 e her dilden,dinden insanların kendileri için yardıma koştuğunu bütün yardımsever kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ettiğini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından hazırlanan beyaz duvara açılışa katılanlar çocuklarla birlikte resim yaptı. Pomuk şekerinin dağıtıldığı açılışta bulunan palyaço ise çocukların ilgi odağı oldu.