Bozburun Beldesi ve çevresinde bir ayda 2 bin 500'ün üzerinde deprem meydana gelmesinden sonra Jeofizik Profesörü Dr. Ahmet Ercan ve bilim adamlarının başlattığı çalışmalar devam ediyor. Ahmet Ercan incelemeler sonunda Bozburun'a çok yakın Türk karasularında bir yanardağın bulunduğunun kesinleştiğini söyledi. Çalışmaların sonuna yaklaşıldığını ve bölgedeki depremlerin denizaltındaki bir yanardağdan kaynaklandığını belirten Ahmet Ercan öncelikle herkesin büyük bir deprem olup olmayacağı konusundaki endişelerini gideren bir açıklama yaptı. Ercan şöyle konuştu:

"Büyük bir deprem olmaz. Ülkenin çeşitli yerlerinde ve üniversitelerinde burada olan depreşmeleri sürekli izliyoruz. Bilim adamları olarak sürekli yazışıyoruz. Sonuçta buradaki deprem fırtınasını gördük. Bu deprem fırtınasının ardından ya çok büyük bir deprem gelecekti, ya da buradaki olaylar farklıydı. Yanardağ daha ağır bastı. Çünkü deprem büyüklüğü 4.8'i geçmiyordu. Bu tür yerlerde deprem 5'i geçmez. Bu bölgedeki yanardağ düşüncemi 2005 yılından bu yana taşıyorum. Zaten o tarihte ve bir de 2009'da depremcik oğullaşması olmuştu. O sırada bir balıkçı suyun içinden 20- 25 metre bir fışkırma olduğunun ve suyun kaynadığının görüntülerini videoya almış. Bu olay Bozburun'un ucu Küdür ile Sömbeki ortalarında olmuş. Bu benim ilgimi çekti. Gelip yerinde incelemek istedik ve bilim adamı arkadaşlarımla geldik. Burada bir proje üretebilecek kadar zaman yoktu. Çünkü yanardağ varsa, bunun sönmeden sıcakken ölçülmesi gerekiyordu." 

22 günde 2 BİN 500 DEPREMCİK

24 Kasım ile 16 Aralık arasında 2 bin 500 depremcik algılaması yaptıklarını anlatan Ahmet Ercan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayın 16'sından sonra durgunluk düzeyine girdi. Günde 2- 3- 5 sancı yapmaya başladı. Gidiyor derken dün akşam üzeri birden 21 tane deprem oldu. Demek ki basınç toparladı yeniden püskürmek istiyor. Şimdi bunu ölçüyoruz. Basıncın oluşması için serbest gaz oranının artaması gerekiyor ki püskürsün. 24'ünde bunu yaptı. Gelecekte mutlaka bir suskunluğa geçecek ama sürecini bilmiyorum kimse de bilemez. Olaylar 10 km derinde oluyor. Basıncı yetmediği için püsküremiyor."

DİNLEME AĞI ŞART

Küdür Bölgesi'ne, Bozburun, Marmaris, Söğüt, Değirmenyanı, Hisarönü, Selimiye, Taşlıca ve Serçe ile Sömbeki Adası ve Datça'ya dinleme ağı kurulması gerektiğini dile getiren Ahmet Ercan, "Eğer turizmciler bu olaya yardımcı olmak istiyorsa herkes elini cebine atsın ve bu bölgeye bu ağ kurulsun. Bu da 300 bin dolar demek. Halkın can güvenliği için bu şart. Bu kurulursa yanardağın patlamadan önce hareketini görürsün. Bunlar yapılmıyorsa üç Kulhuallah bir Elham sonra da Ayetelkürsi okursun olur biter" dedi.

MS(AÖ/COŞ)