Erbil'de yayınlanan bir dergide yer alan "Allah'ın kızları" adlı makalede Allah'a hakaret edildiğini ileri süren binlerce kişi, geçen Cuma namazında imamların, 'ayaklanın' çağrısı üzerine dün öğlen saatlerinde Erbil'de sokaklara çıktı. Parlamento binasını taş yağmuruna tutan ve daha sonra içki satan bir işyeri ile bir kulübe saldırarak ateşe veren göstericiler, bir televizyon binasına da saldırdı. Peşmergelerin havaya ateş açarak dağıtmaya çalıştıkları göstericilerin eylemi saatlerce sürdü. Erbil'de yaşanan olaylar nedeniyle 15 güvenlik görevlisi yaralanırken, yaklaşık 100 gösterici gözaltına alındı.

VALİ: YAPILANLAR KABUL EDİLEMEZ

Erbil Valisi Nevzat Hadi, televizyon ve gazetelere konuyla ilgili yaptığı açıklamada,  yapılanların kabul edilemez olduğunu belirterek, olay çıkaranların Parlamentoya saldırmak ve bazı özel yerleri yakmak suçundan mahkemeye çıkarılacağını söyledi. Bir çok yerin hedef olduğunu kaydeden Vali Hadi, "Resmi izin alınmadan yapılan eylemde, Parlamento binasına ve Aile Kulübü Awez, Otel, Vya Royal ve Zagros televizyonuna saldırı düzenlenmiş" dedi. Vali Nevzat Hadi, olayların Irak başbakanı Nuri El Maliki'nin Kerkük'e geldiği gün çıkmasına da dikkat çekerek, "Irak Başbakanı Nuri Maliki, Kürt bakanların boykot ettiği bakanlar kurulu toplantısını yapmak üzere Kerkük'te bulunuyordu. Bu nedenle bugün yaşananlar manidardır" diye konuştu.

'AMAÇLARI ANLAŞILAMADI'

Bölgesel Kürt Parlamentosu Diyanet ve Din İşleri Komisyonu Başkanı Beşir Halil ise,  saldırgan göstericiler ve onları örgütleyenlerin ne istediklerini ve hangi amaçla bu eylemi yaptıklarını anlayamadıklarını söyledi. Halil şöyle konuştu:

"Parlamentonun önüne geldiklerinde, komisyon olarak ve bazı parlamenter arkadaşlar onları karşılamaya gittik. Onların taleplerinin ne olduğunu veya ne istediklerini anlamak için çok uğraştık. O da yetmedi, megafonla onlara seslenerek taleplerinin ne olduğunu ve istediklerini öğrenmek ve yardımcı olmak için onları dinmeye hazır olduğumuzu söyledik. Ancak bize niye geldiklerini kimse söylemedi. Bize Çiroe dergisinde çıkan yazıdan bahseden oldu. Bizde onlara derginin kapatıldığını ve editörünün tutuklandığını söyledik. Ayrıca daha önce bir yasa hazırlanması talebinde bulunulduğunu ve şu anda bu yasa için hazırlık yaptığımızı söyledik. Ve başka bir talepleri olup olmadığını sorduk ancak kimse niye, hangi amaç orda toplandıklarını söylemedi. Bu da şunu açıkça gösteriyor ki gelenlerin ne bir amacı, ne de bir talepleri vardı.  Bir çok polis ve Parlamento güvelikçisi yaralandı. Ardında parlamento binasının önünden ayrıldılar ve bazı yerleri ateşe verdiler. Bu da asıl amaçlarını gösteriyor zaten."



FA(GG/COŞ)