Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Kıvanç Ağaoğlu, Sevag Şahin Balıkçı'nın annesi Ani, babası Garabet Balıkçı ve kardeşi Lerna Özder katılırken, tutuksuz sanık Astsubay Sadrettin Ersöz katılmadı.

Duruşmada, Sevag Balıkçı'nın vurulduktan sonra sevk edildiği Batman'ın Kozluk Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde görev yapan Dr. Serkan Bütün tanık olarak dinlendi. Balıkçı'nın hastaneye getirildiğinde nabzının durmuş olduğunu belirten Serkan Bütün şunları anlattı:

"Dinleme ile kalp sesini alamadığımızı gördük. Yaklaşık 1.5 saat kalp masajı yaptık. Genel muayenesinde karnının sağ duvarında mermi giriş ve çıkışı vardı. Muayene yaparken üzerinde haki renkli içlik vardı. Kalp masajından da sonuç alamadık. Bir asker tarafından G-3 piyade tüfeğiyle vurulduğu söyleniyordu. Savcı ölü muayenesi için geldiğinde içiliği çıkarırken delik olduğunu gördüm. Kıyafetleri askeri personele teslim ettik."

Duruşmada daha sonra bilirkişi olarak atanan Tank Yüzbaşı Murat Yazgan'ın nihai raporu okundu. Raporda, Gümüşörgü Jandarma Karakolu'nun Nöbetçi Astsubay çizelgesi ile 'personel görevlendirilmesi ve dikkat edilecek hususlar' konulu emirleri arasında sorumluluk paylaşımında tereddüt doğuracak farklılıkların bulunduğu belirtildi. Bu nedenle yapılan incelemede karakolda kontrol nöbetlerinin uygun olarak yazılmadığı ifade edildi. Hizmete gidecek personelin hizmet defterine yazılarak sorumlu bir personel tarafından tespit edilmediğini belirten Yüzbaşı Yazgan raporunda şöyle dedi:

"Kontrol nöbetleri uygun olarak yazılmamıştır. Nöbete giden personeli sorumlu lider personel belirlememiştir. Emniyet ve kaza önleme ile ilgili denetlemeler Batman İl Jandarma Komutanlığı'nca yayınlanan emir iptali nedeniyle yapılmamıştır. Erbaş ve erlerin doldur- boşalt yapılmadan ve talimatlandırılmadan görev yerlerine gönderildiği tespit edilmiştir. Balistik koruyucu yelek ve başlığın sadece mevzi ve kulelerde kullanıldığı ve hizmet defterinin talimatlara uygun tutulmadığı belirlenmiştir. Olayın olduğu an itibariyle şüphelinin bulunmuş olduğu nokta doğru değildir. Yakın emniyet unsurunun mevzileneceği yer ile sorumluluk sahasının lider personel tarafından askerlere izah edilmediği ve görevlendirilen personelin talimatlandırılmadığı tespit edilmiştir. Böyle bir durumda askerlerin tam dolduruşta olma zorunlulukları yoktur."

SÜRPRİZ TANIĞIN DİNLENMESİ İSTENDİ.

Duruşmada olay sırasında bölgede bulunan 19 Geçici Köy Korucusu'nun talimatla alınan ifadelerini okuyan mahkeme başkanı, daha sonra Balıkçı ailesinin avukatı olan İsmail Cem Halavurt'a söz verdi. Dosyanın Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini isteyen Halavurt şöyle konuştu:

"Tüm kıyafetler ve ismi geçen haki içliğin incelenmesini istiyoruz. Sağlıklı bir inceleme yapılmadığı belli. Sanığın oturarak ateş ettiği şeklindeki ifadeler bilimsel teknik bilgilerle daha çok örtüşüyor. Sanığın silahının seri atışta olmayıp tek atışta olması güvenlik kaygısının olmadığını gösterir. Bu şüpheli bir durumdur. Olayın olduğu karakolda görevli Er Hakan Tekkanat, Sevag için 1 Nisan'da düzenlenen anmayı internette görerek ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Adana'da bulunan bu askerin tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Sanık ile Sevag'ın çok iyi olduğu söylenen ilişkileri hakkında her şeyi biliyor. Ayrıca olaydan sonra komutanların karakolda tanıklarla yapmış olduğu bir toplantıyla ilgili bilgisi ve görgüsü var. Korucuların ifadesi olay yerindekilerin ifadesiyle taban tabana zıttır."

SANIK AVUKATI YAYIN YASAĞI İSTEDİ

Daha sonra söz hakkı verilen sanık Avukatı İbrahim Gök ise Balıkçı'nın avukatının bazı taleplerinin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu savunarak, "Bunların basın aracılığıyla gündemde tutmaya yönelik davranışlar olduğunu değerlendiriyoruz. Gelişen süreçte basın aracılığıyla müvekkilime yönelik linç hareketi sürdürülmüştür. Bu konuda yayın yasağı talep ediyoruz" dedi.

YAYIN YASAĞI TALEBİ REDEDİLDİ

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli iki rütbeli personelin daha önce yapılan keşifle ilgili görüntülerin incelenmesi için bilirkişi olarak atanmasına karar verdi. Er Sevag Balıkçı'nın vurulduğu sırada üstünde bulunan kıyafetlerin İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda incelenmesine karar veren mahkeme, sanık avukatının yayın yasağı talebini de reddetti. Mahkeme eksiklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.



FB(GG/COŞ)