Turhal İlçesi Gündoğdu Mahallesi'nde oturan Hasan ve Aliye Saygın çiftinin 4 çocuğundan Resul Saygın, 6 Aralık 2009 tarihinde askerliğini yapmak üzere Ankara'ya gitti. Burada epilepsi hastası olduğu belirlenen Saygın, önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki, oradan da Kars'taki birliklere gönderildi. Fakat hastalık ilerleyince Saygın, 2010 yılı Mayıs ayında, 'Barışta askerliğe elverişli değildir, seferde görev yapar' raporu verilerek terhis edildi.

Terhis edildikten sonra Turhal'daki ailesinin yanına dönen Saygın, bir ay sonra, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde okuyan ağabeyi Recep Saygın'ı ziyaret etmek için Konya'ya gitti. Burada ağabeyi ile buluşmadan önce kent merkezinde rahatsızlanan Saygın, üniversitenin Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Oğullarının hastaneye kaldırıldığını öğrenen Saygın çifti de Turhal'da Kaymakamlığa başvurarak Yeşil Kart çıkarttıktan sonra Konya'ya gitti. 6 gün boyunca tedavi gören Resul Saygın, 23 Haziran 2010 tarihinde taburcu edildi. Fakat iddiaya göre hastane, ailenin çıkarttığı Yeşil Kart'ı yeni çıkartıldığı için kabul etmeyerek sağlık masrafı olarak aileden 493 lira istedi. İşsiz olan baba bu parayı ödeyecek durumunun olmadığını söyledi ve ailesiyle birlikte hastaneden ayrıldı.

2 YIL SONRA ŞOKE EDEN FATURA

Daha sonra Turhal'a dönen aile, burada yaşamlarını güç koşullar altında sürdürmeye devam etti. Aile, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından, 2 yıl sonra gönderilen borç ve icra takibi yazısıyla şoke oldu. 

İşsiz olan Hasan Saygın, 493 liralık borcun, takip masrafları ile birlikte yaklaşık 2 bin liraya çıktığını, bunu ödeyecek durumunun olmadığını söyledi. Hasan Saygın, "Bu çocuğun işi yok ve hasta. İşe giriyor, 2 gün çalıştıktan sonra 3'üncü gün rahatsız olduğu için gönderiyorlar. Benim de işim yok gücüm yok. Eşim tansiyon hastası. 493 lira borç 2 bin liraya çıkmış. Bu parayı ödeyemezsek hasta çocuk hapis yatacak. Ödeme gücümüz yok" diye konuştu.

'BORCU ÖDEYEMEM'

Askerde kendisine verilen raporla terhis edildiğini söyleyen Resul Saygın ise askerden geldikten sonra Konya'ya ağabeyini ziyarete gittiğinde rahatsızlanarak tedavi gördüğünü belirterek, "Benden şimdi masraflarla birlikte 2 bin lira istemişler. Parayı ödeyemediğiniz takdirde hapis yatacağım. Babam zaten çalışamıyor, ben de çalışamıyorum. Bir işe giriyorum, çıkartıyorlar" dedi.

Resul Saygın, borcun ödenmesi için kendilerine bir hafta süre verildiğini söyleyerek yetkililerden yardım istedi.

BABA DA BAĞ-KUR MAĞDURU

Bu arada işsiz olan baba Hasan Saygın, tarım statüsünden Bağ-Kur kayıtlarında kendisi ile ilgili yapılan yanlışlık yüzünden emekli olamadığını anlattı. 2003 yılında Bağ-Kur'a başvurduğunu söyleyen Hasan Saygın, "Ödeme zorluğu yaşayınca 2006 yılında tarım Bağ-Kurunu kapattım. Kapattıktan sonra benden, tarım krediden ve Ziraat Odalarından 'kaydı yok' belgesi istediler. Ben de bu belgeyi alıp götürdüm. Aynı yıl ben SSK'ya kayıt oldum, tarım sigortaya. 7 yıldır yatırıyorum. Emekliliğime az kalmıştı. Yazışma yapılmış Bağ-Kur 'Bunun ziraat odalarında kaydı var' diyerek bana 17 bin lira borç çıkarmış. Yatırdığım sigorta da askıya alınıyor. Bana, 'Pardon personel hatası olmuş' diyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım" dedi.

Hasan Saygın, Turhal Ziraat Odası ve SGK İlçe Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.