Turhal İlçesi Gündoğdu Mahallesi'nde oturan Hasan ve Aliye Saygın çiftinin 4 çocuğundan Resul Saygın, 6 Aralık 2009 tarihinde askerliğini yapmak üzere Ankara'ya gitti. Burada epilepsi hastası olduğu belirlenen Saygın, önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki, oradan da Kars'taki birliklere gönderildi. Fakat hastalık ilerleyince Saygın, 2010 yılı Mayıs ayında, 'Barışta askerliğe elverişli değildir, seferde görev yapar' raporu verilerek terhis edildi.

Terhis edildikten sonra Turhal'daki ailesinin yanına dönen Saygın, bir ay sonra, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde okuyan ağabeyi Recep Saygın'ı ziyaret etmek için Konya'ya gitti. Burada ağabeyi ile buluşmadan önce kent merkezinde rahatsızlanan Saygın, üniversitenin Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Oğullarının hastaneye kaldırıldığını öğrenen Saygın çifti de Turhal'da Kaymakamlığa başvurarak Yeşil Kart çıkarttıktan sonra Konya'ya gitti. 6 gün boyunca tedavi gören Resul Saygın, 23 Haziran 2010 tarihinde taburcu edildi. Fakat iddiaya göre hastane, ailenin taburcu edilmeden hemen önce çıkarttığı Yeşil Kart'ı, kabul etmeyerek sağlık masrafı olarak aileden 493 lira istedi. İşsiz olan baba bu parayı ödeyecek durumunun olmadığını söyledi ve ailesiyle birlikte hastaneden ayrıldı. Daha sonra Turhal'a dönen aile, burada yaşamlarını güç koşullar altında sürdürmeye devam etti. Aile, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından, 2 yıl sonra gönderilen borç ve icra takibi yazısıyla şoke oldu. İşsiz olan baba Hasan Saygın, kendilerine gönderilen yazıda borç miktarının 493 lira gözüktüğünü, yazı geldikten sonra üniversiteyi aradığını ve oradan bir yetkilinin aradan 2.5 yıl geçtiği için takip masrafları ve avukatlık ücretleriyle birlikte yaklaşık 2 bin lira ödemeleri gerektiğini söylediğini iddia etti.

Haberden sonra kendileriyle kimsenin ilgilenmediğini ve mağduriyetlerinin sürdüğünü belirten Saygın, kendisinin işssiz olduğunu, oğlunun da hastalığı nedeniyle çalışamadığını belirterek parayı ödeyemediklerini söyledi.

HASTANEDEN AÇIKLAMA

Konunun gündeme gelmesinin ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamdi Arbağ bir açıklama yaptı. Hastanın tedavi sürecinde kendisinden çok kez istenmesine rağmen herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olduğuna dair belge vermediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Söz konusu şahıs bilgileri daha sonra ibraz edeceğini ifade ederek kurumumuza karşı gerekli yükümlülükleri kabul edecek şekilde belgeleri birinci dereceden yakınları ile birlikte imzalamış ve sorumluluğu kabul etmiştir. Bu süreçte kurumumuz iyi niyetini hep korumuş ve hastaya gerekli kolaylık gösterilmiştir. Söz konusu borç kesinlikle 2 bin lira olmayıp hasta Resul Saygın'ın yatak ücreti, poliklinik ücreti, laboratuar ücreti, ilaç ve malzemeler ücreti, taburcu olduğu gün olan 23.06.2010 tarihi itibariyle toplam 405.69 TL'dir. Borç şu an için ise icra masrafı ile birlikte 2 bin lira değil, 749.73 TL'dir."

Söz konusu gencin bu süreçte defalarca posta yoluyla uyarıldığını belirten Prof. Dr. Arbağ, "Fakat hasta var olan borcunu ödememe konusunda ısrar etmiş ve bunun neticesinde normal kamu alacağı prosedürleri takip edilerek 2 yıl sonra icraya verilmiştir. Bu tür durumlarda bazı şahısların konuyu suistimal ederek yanlış beyanlarla medyada boy göstererek toplumumuzun büyük bir yükünü çeken kurumlarımıza karşı incitici yaklaşımla hareket etmesi kabul edilebilir değildir. Zira zaten kurumlarımız ödeme güçlüğü çeken her hastaya gerekli kolaylıkları göstermekte ve üzerine düşen sosyal sorumluluğu ifa etmektedir" ifadelerine yer verdi.



MT(EA/SS)