Suriye'de, aralarında PKK'nın Suriye kolu olduğu iddia edilen Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) de bulunduğu 11 Kürt partisinin oluşturduğu Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) Dış İlişkiler Sorumlusu ve Suriye Demokratik Kürt Partisi Başkanı Ebdilhekim Beşar, Kuzey Irak'ta yayın yapan 'Rudaw' gazetesine yaptığı açıklamada, Suriye'de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kürt kentlerindeki son durum, Erbil'de Kürt partileri arasında yapılan anlaşma, Türkiye'nin buna karşı tutumunu değerlendirdi.

Suriye'de PKK uzantısı olan PYD'nin Kuzey Suriye'deki bir çok Kürt kentini ele geçirdiğini ve resmi kurumlara Kürt bayrakları astığıyla ilgili haberin doğru olmadığını belirten Ebdilhekim Beşar, "Batı Kürdistan'daki (Kuzey Suriye) hiçbir Kürt kenti özgürlüğüne kavuşmamıştır. Suriye hükümeti ve hükümet güçleri tüm Kürt kentlerinde halen vardır ve çekilmemişlerdir" dedi.

'SURİYE REJİMİ İSTERSE KÜRT BAYRAKLARINI İNDİRİR'

Kobani, Afrin, Derika Hemko ile Amude gibi kentlerde özgürlüğe doğru bazı adımlar atıldığını ancak bunun henüz gerçekleşmediğini kaydeden Beşar, bir kentin özgürleşmesi için Suriye hükümetinin ve hükümet güçlerinin o kentte olmaması gerektiğini, hükümet güçlerinin gittikten sonra ise bir daha geri dönmemesi gerektiğini söyledi. Beşar, "Kürtlerin yoğun yaşadığı bazı kentlerde bir Kürt partisinin bayrakları (PYD) bazı kamu binalarına asıldı. Ancak Suriye rejimi ne zaman isterse bu bayrakları anında indirebilir. Basının yazdığı gibi Suriye'deki Kürt kentlerinin özgürlüğüne kavuştuğuyla ilgili haberler doğru değil" diye konuştu.

Kürt güçlerinin Suriye hükümetine destek verdiğiyle ilgili bir algı oluştuğunu dile getiren Beşar, Suriye rejiminin bazı bölgeleri bazı bir Kürt partisinin kontrolüne vermek istediğini, ancak bununda Kürtler için çok kötü olacağını, Suriye halkının özellikle de savaşan muhaliflerin Kürtlerin düşmanı olabileceğini kaydetti.

'PKK, KONTROL NOKTALARI OLUŞTURMUŞ'

Suriye'de 2 bine yakın silahlı PKK'lının bulunduğuyla ilgili iddiaları yanıtlayan Beşar şöyle devam etti:

"Tam olarak sayılarını bilmiyorum. Ancak silahlı PKK'lılar bulunuyor. Şimdi de PKK silahlı güçlerini Suriye ile Kürdistan bölgesi (Kuzey Irak Kürt bölgesi) arasına yığmışlar. Bu güçler Kürdistan bölgesinden silahlı güçlerin Suriye'ye girişine izin vermeyeceğini söylüyor. Buralarda kontrol noktaları oluşturmuşlar. Yani Irak Kürt Bölgesinden Suriye Kürtleri için yardıma gelebilecek silahlı güçlerin geçişine izin vermeyeceklerini söylüyorlar. Suriye'deki Kürt parti arasında ise bir tek PYD'nin silahlı gücü var."

TÜRKİYE'NİN ASKERİ MÜDAHALESİNE KARŞI ÇIKARIZ

Türkiye'nin, Suriye'deki Kürt oluşumuna yönelik bir askeri müdahale içine girebileceğini tahmin etmediğini de dile getiren Beşar, "Eğer Türkiye böyle bir adım atarsa biz karşı çıkarız. Umarız PYD'de Türkiye veya bir başka ülkenin Batı Kürdistan'a müdahalesine zemin hazılayacak tutumdan kaçınır ve bu konudaki sorumluluk gösterir. Kürt kazanımlarının, parti kazanımlarının ötesine geçmesi gerekiyor" dedi.



RY(GG/COŞ)