"BU KARAR HUKUKA KARŞI HİLEDİR"


Mahkeme Başkanı Recep Karaman'ın Yargıtay 8. Dairesi'nin bozma ilamını okuduğu duruşmada, Çeber ailesinin avukatları, Yargıtay'ın "Aralarında menfaat çatışması bulunan sanıkların savunmalarının farklı avukatlar tarafından üstlenilmesinin sağlanması gerekir" nedenleriyle bozduğu kararı değerlendirdi. Avukat Taylan Tanay, daha önceki duruşmalarda bu hususu dile getirdiklerini hatırlatarak, "Sanıklara tek tek soruldu ve aralarında menfaat çatışması olmadığını söylediler. Bu karar hukuka karşı hiledir. Yargıtay ilk defa böyle bir karar aldı. Yargıtay'ın gerekçeleri kabul edilemez" dedi.


Cumhuriyet Savcısı Erdal Şenol, usul ve yasaya uygun olan Yargıtay kararının uygulanmasına karar verilmesini ve tutuklu sanıkların üzerilerine atılı suçun vasfı, mevcut delil durumu göz önüne alınarak, tutukluluk hallerinin devamını istedi. Mahkeme Heyeti'nin sanıklara Yargıtay'ın bozma kararını sorması üzerine sanıklardan 3'ü kararı mahkemenin takdirine bırakırken, geri kalan 22 sanık ise Yargıtay kararına uyulmasını istedi.


DOSYA 1.5 YILDA KARARA BAĞLANDI


Öte yandan sanıkların kararı anladığını düşünmediğini söyleyen Çeber ailesi avukatlarından Ebru Timtik, "Madem menfaat çatışması vardı, sanıklar o zaman ifade edebilirdi. Dosya bir buçuk yılda karara bağlandı. Yedi ay kalemde kaldıktan sonra Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay'dan geldikten 4 ay sonra, yeniden açıldı. Zaman aşımı tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bütün bunları hiç yaşamayabilirdik. Bu sonuç mahkemenin uluslararası belgelerin ışığında hareket etmemesinden kaynaklanıyor. Sanıklar kaçıyor, çünkü dünyanın en adi işini yaptılar" diye konuştu. Mahkeme heyetinin, tutuklu sanıkların savunmalarını almasının ardından kararını açıkladı.


Mahkeme heyeti gelmeyen sanıkların hakkında zorla getirilmesine, tutuklu sanıklar Fuat Karaosmanoğlu, Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi'nin tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, bütün sanıkların beyanlarının alındıktan sonra Yargıtay'ın bozma kararına uyulup uyulmayacağına karar verileceğini kaydederek, duruşmayı 19 Mart 2012 saat 13.00'a erteledi.


DG (MK)