Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezi önünde saat 13.00 sıralarında toplanan Altı Nokta Körler Derneği ve Halk Evleri üyesi yaklaşık 30 kişilik grup, “Engelsiz, güvenli, insanca, ulaşım haktır” pankartı ve “İnsanca ulaşım haktır”, ”Özürlüye değil,özgürlüğe yol verelim”, ”Tüm raylı sistemlerde pres kapı istiyoruz” yazılı çeşitli dövizler açtı. Grup daha sonra “ Güvenli ulaşım istiyoruz”, ”Onurlu bir yaşam engellilerin hakkıdır”, ”Müfettiş şaşırma sabrımızı taşırma”, ”Hani sosyal devlet hani adalet” sloganlarıyla  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasına doğru yürüyüşe geçti.


8,5 MİLYON ENGELLİDEN SADECE 100 BİNİ SOKAĞA ÇIKABİLİYOR

Belediye önünde konuşan Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok, şunları söyledi:


“Bırakın düzenlemeleri mimari yapıların, metroların, metrobüslerin düzeltilmesini, engellinin önündeki engelleri daha çok fazlalaştırarak evden çıkartılmasına engel olan zihniyetlerle başbaşayız. Çünkü ülkemizde yaşayan 8,5 milyon engellinin maalesef 8,4 milyonu evinde hapis. Sadece 100 bini sokağa çıkabiliyor. O da çok zor şartlarda mücadelenin kendisini hayatın içerisine katmak, sosyal yaşamın içerisinde bulunmak, eğitimin içerisinde bulunmak için çaba ve emek veriyor. Mücadele ediyor. Ama gelin görün ki, Türkiye’de maalesef ki sağlık politikaları halen tam olarak yerine getirilmemiştir. Trafik kazaları devam ediyor.Ülkemizde buda yetmemiş gibi engelliler sokağa çıkarken, metroya binerken, ikinci engelliliği yaşayarak suçlu hale getiriliyor bu ülkede. Bu müfettişin hiç mi vicdanı yok? Hiç mi insan olduğunu kendisi kabul etmez. Bu yaşanan durum bir felakettir.”


CHP adına İBB Meclis üyesi Hakkı Sağlam’ın yaşadıkları sorunlara ilişkin bir önerge vereceğini söyledi.


RAPORDA KEÇECİ KUSURLU BULUNMUŞTU

2011 Temmuz ayında Osmanbey metro istasyonunda raylara düşerek sağ ayağı kırılan  ve 6 ay iş göremez raporu alan görme engelli Mahmut Keçeci ise, ”Belediye meclisinin soru ve karar önerileriyle belediye yönetimini sorgulamasını ve göreve çağrılmasını umuyoruz” dedi.  Mahmut Keçeci, 'Görme engelliler için yönlendirme olmadığı' gerekçesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. yetkilileri hakkında 'yaralama' ve 'görevi ihmal' suçlarından dolayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık, yasa gereği soruşturma yapmak için Valilik'ten izin istedi. Bu durum üzerine olayın araştırılması için Müfettişler görevlendirilerek bir rapor hazırlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müfettişleri, soruşturma için izin verilmesine yer olmadığına dair görüş bildirdi. Valilik de bu yönde karar alınca, yetkililer hakkında soruşturma izni çıkmadı. İBB Müfettişi tarafından hazırlanan 18 sayfalık raporda, yüzde yüz görme engelli olan Mahmut Keçeci kusurlu bulunmuştu. Raporda özetle,“ Kazaya, görme engelli Mahmut Keçeci'nin tek taraflı kusurlu ve tedbirsiz davranışı ve özürlü olarak trafik kurallarına uymayışı, gerekli dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklanan sebepler etkili olmuştur” denilmişti.