Adana'nın yüzde 5'inin bile engelsiz hale getirilmediği halde Türkiye genelinde en iyi durumdaki kentlerden biri olduğunu söyleyen Gülşah Gülpınar, engellilerin Türkiye'de yok sayıldığını belirtti. Engelliler için düzenleme yapmayanların her an dava ile karşı karşıya kalabileceğini belirten Gülpınar, "7 yıllık sürenin bitimi ile birlikte engelliler, düzenleme yapmayan kurum, belediye, rampa yaptırmayan apartman yönetimlerine dava açabilir. Bu kanunun ilk yayınlandığı tarihten sonra ruhsat veren belediyelere de dava açılabilir" dedi.

Belediyelerin hala engellilere uygun yapılmayan projelere ruhsat vermeye devam ettiğini öne süren Gülpınar şöyle konuştu:

"İlçe belediyeleri ruhsat verirken projelerin engelliye uygun olup olmadığına bakmadan ruhsat veriyor. Aslında inşaat projelerinin engellilere uygun hale getirilme zorunluluğu 1997'deki imar kanunu ile belediyelere verilmiş bir görevdir. Adana'da özellikle yapılaşmanın devam ettiği kentin kuzeyinde, yeni binaların neredeyse hiçbirinde engelliler için düzenleme yapılmamış. İş yeri açma ruhsatı verilirken de kimse engelliler için düzenleme yapılıp yapılmadığına bakmıyor. Eğlence merkezleri, kafeteryaların bir çoğu  engellilere uygun değil."

ADANA'DA 200 BİN ENGELLİ VAR

Adana'da yaşayanların yüzde 10.5'nin engelli olduğunu belirten Gülpınar sözlerine şöyle devam etti:

"Adana'da yaklaşık 200 bin kişi engellidir. Bu kanun çıkmasa bile engellilerin önündeki engellerin kaldırılması için bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ancak engelsizler, engellileri anlayamadığı için düzenleme yapılmıyor. Aslında yeni projelere engelliler için eklemeler yapmak veya mevcut binaların iyileştirilmesi zor değil. Bir binanın girişinde kot farkı varsa engelli rampası olmak zorunda. Asansörlü bina ise asansöre kadar engel olmaması lazım. Asansörlerde görme engeliler için sesli uyarı sistemi olması gerekiyor. Görme engelli hissedebilir yolunun döşemesi de belediyelerin görevidir. İş yerleri ve kamuya açık alanların tuvaletlerinin de engelliye uygun olması şart. 7 Temmuz'a kadar bu düzenlemeleri yaptırmayanlar, zor durumda kalabilir."