Alsancak Metro önünde toplanan yaklaşık 20 tekerlekli sandalyeli engelli, vagonlarda yaşadıkları sıkıntıları gözler önüne sermek için metroya binerek Bayraklı’ya gitti. Bayraklı Metro İstasyonu'nda indikten sonra Bayındırlık İl Müdürlüğü’ne giden yoldaki dar kaldırımdan da şikayet eden engelliler, sıkıntılarının görmezden gelindiğini, çözüm bulunmasını istedi.

Engelliler adına konuşan Ayşe Baysal, "Kentimizde sadece engelliler için değil tüm bireyler için mekansal engeller bulunmaktadır. Engelli sorunları ortak toplumsal bir sorundur. Engellilerin ihtiyaçları çok da düşünülmemiş ve şimdi onların çözülmesi gereken, dağ gibi büyümüş sorunları bulunmakta. Engelli Yasası’nda toplu hizmet ve taşıma araçlarının 2012 yılı Temmuz ayına kadar, engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi hükme bağlanmıştır. Ancak bu konuya ilişkin tüm kanun ve yönetmelik hükümlerine rağmen yaşadığımız kentte yapılan uygulamaların doğru ve yeterli olmadığı, yapılan düzenlemelerin bir kısmında da ilgili TSE standartlarına uyulmadığı görülmektedir. Kentimizi çok seviyoruz. Hepimiz için kentimizde engelsiz tasarım ve evrensel tasarımlar istiyoruz" dedi.

Baysal, özellikle bedensel ve görme engellilerin metro vagonlarını kullanamadığını, bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini sözlerine ekledi. Engelliler, Bayındırlık İl Müdürlüğü’ne de yaşadıkları sıkıntıları aktardı.



TT(İÖ/CK)