Karapınar Semti'nde adının açıklanmasını istemeyen bir hayırseverin maddi desteği, Dolunay Yetişkin Engelliler Derneği ve Odunpazarı Belediyesi'nin katkılarıyla bedensel, görme ve işitme engelli vatandaşlar için restore edilen tarihi Hacı Hasan Cami'nin açılışı nedeniyle tören düzenlendi.

Törene Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, AK Parti Milletvekilleri Nabi Avcı, Salih Koca ve Ülker Can, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Emniyet Müdürü Naci Kuru, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof.Dr. Hasan Gönen ile çok sayıda kişi katıldı.

DÜNYANIN İLK ENGELSİZ İBADETHANESİ

Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Hacı Hasan Camii'nin dünyanın ilk engelsiz ibadethanesi olduğunu söyledi. Sakallı, "Selçuklu'dan Osmanlı'ya, Osmanlı'dan bizlere yadigar kalan Hacı Hasan Camii bundan böyle engelli vatandaşlarımızın hiçbir mekan sorunu ile karşı karşıya kalmadan ibadet edebileceği bir donanım ve altyapıyla yeni cemaatini karşılamaya hazır durumda. İbadette engel olmaz. Görme, işitme ve bedensel engellilere uygun olarak restore edilip düzenlenen Hacı Hasan Camii, bu yüzden dünyanın ilk engelsiz, erişilebilir ibadethanesi olma özelliğini taşıyor. Engelsiz bir Türkiye'nin engelsiz bir gelecek anlamına geldiğini biliyoruz. Odunpazarı'nda yaşanan her alanda olduğu gibi, tarihi Hacı Hasan Camii'nde gerçekleştirdiğimiz restorasyon çalışmasında engelli vatandaşlarımız için hazırlanan altyapıda ileri teknolojiyi kullanmaya da özen gösterdik. Odunpazarı Belediyesi olarak, bundan sonra da engelli vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmeye, yaşam konforlarını arttırmaya gayret edeceğiz" diye konuştu.

SADECE DEVLETTEN BEKLEMEYELİM

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yaptığı konuşmada Türkiye'nin her il ve ilçesinde bu tür camilerin yapılması gerektiğini belirterek, hayırsever vatandaşlardan destek istedi. Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmamasında herkesin kusurunun olduğunu söyleyen Görmez, şöyle konuştu:

"Bugün sadece bir cami açmıyoruz. Bugün sadece restore edilmiş bir camiyi ibadete açmak için gelmedik. Diyanet İşleri olarak öteden beri büyük bir mahcubiyetimiz, üzüntümüz vardı. Bu mahcubiyetimizi ortadan kaldırmak için merkezde zaten çalışıyorduk. Bu kampanyanın adı 'Engelsiz, Erişilebilir Cami Kampanyasıydı. Türkiye'nin her ilinde ve ilçesinde en az 2-3 tane caminin, mabedin 8 milyonu bulan engelli vatandaşlarımızın her türlü engellerini ortadan kaldıran bir çalışma yapıyorduk. Bunun Türkiye'ye nasıl tanıtırız diye düşünürken Eskişehir'de böyle bir caminin yapıldığını öğrendim. Bu haberden büyük heyecan ve mutluluk duydum. Emek veren herkese şükranlarımı erz ediyorum. Hayırsever vatandaşın da ismini saklı tutmasını çok daha anlamlı buluyorum. Ancak tüm hayırseverlere örnek teşkil etmesi açısından ben bunun ifşa edilmesinin daha hayırlı olduğunu düşünüyorum. Bugün burada bir kampanya başlatıyoruz. Bunu sadece devletten, Diyanetten beklemeyelim. Bütün hayırseverleri böyle bir güzelliğe davet ediyorum. Her ilde, her ilçede engelsiz, erişilebilir bir caminin inşaatı büyük zaruret arz etmektedir. Bugüne kadar yapmamış olmamız başta Diyanet olmak üzere hepimizin büyük bir kusurudur. Bu kusuru ortadan kaldırmak için bu hayrı örnek göstermemiz lazım."

ENGELLİLER İÇİN DÜZENLENDİ

Selçuklu mescidi olarak inşa edilen ve sonraki dönemlerde cami olarak hizmet vermeye başlayan Hacı Hasan Camii'nin restore çalışmalarında engelli vatandaşlara yönelik olarak cami içerisinde kulaklıklar için sesi yüzde 50 yükselten loop induction sistemi yapıldı. Hiç duymayan cemaat için projeksiyon sistemi ile hutbe metni perdeye yansıtıldı. Caminin minaresinde led ışık sistemi ile vakit, Cuma ve Bayram ezanları görsel olarak algılanma imkanına kavuşturuldu. Ayak tabanı ile hissedilebilen izli yollarla dokunan halı sayesinde görme engelli vatandaşlar camide rahatlıkla saf tutabiliyor. Cami avlusunda kullanılan hissedilebilir karo ve duvara monte edilen özel tutamaçlar sayesinde engelli vatandaşlar yönlerini bulabiliyor. Caminin girişinden itibaren sokak kaldırımları, avlusu temizlik alanları ve ibadethane girişi düz ve engelsiz hale getirildi. Tarihi dokuyu dikkate alarak merdiven basamaklarına monte edilen özel tasarım ve güvenli taşıma sistemine sahip asansör ile yaşlı ve engelli vatandaşların rahatlıkla üst kata çıkabilmeleri sağlandı. Camiye tekerlekli sandalye ile rahatlıkla girilme imkanı sağlandı.



HT(EK/AAA)