Yavuz Taş, 16 Temmuz 2002 tarihinde, Konya'da 28 haftalık olarak dünyaya geldi. Taş'a, doktorlar, erken doğuma bağlı olarak ortaya çıkan vucut hareketlerinin kontrol edilmesini etkileyen Serebral Palsi (CP) teşhisi koydu. Taş, hastalığı nedeniyle hiç tek başına ayağa kalkabilme şansına sahip olamadı. Görsel Sanatlar Öğretmeni olan Seval Altınöz, ilk evliliğinden olan oğlu Yavuz 7 yaşına geldiğinde, 'Evde Eğitim Uygulaması'ndan yararlanabilmesi için Konya Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. Başvurunun kabul edilmesi üzerine Taş, ilk yıl evlerinde eğitim gördü. Ancak, bir yıl sonra anne Seval Altınöz'ün tayini Manisa'ya çıktı. Burada da tam teşekküllü hastaneye başvurup, oğlu için yüzde 92 engelli raporu alan anne Altınöz, bu defa oğlunun evde eğitimine devam etmesi için Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kapısını çaldı. Ancak, "Evde eğitim için görevlendirilecek öğretmen bulunamadı" cevabı ile karşılaştı. Talihsiz Yavuz, bu nedenle eğitimine devam edemedi. Geçen ağustos ayında Altınöz'ün "Özür Grubu Atamaları" ile bu defa tayini Aydın'a bağlı Kuyulu Köyü'ndeki Örs Demir Balkan İlköğretim Okulu'na çıktı.

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ ALABİLİR

Altınöz, bu defa da, gerekli raporları alarak, çocuğunun evde eğitime devam etmesi için Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi'ne (RAM) başvurdu. Ancak, RAM'ın "Kaynaştırma eğitimi alabilir" kararı üzerine Altınöz, şoke oldu.

Hiçbir ihtiyacını kendi başına gideremeyen hatta emeklemeyi bile başaramayan çocuğu için okula gidip, kaynaştırma eğitimi alabilir denilmesini anlamsız bulduğunu ifade eden Altınöz, ikinci kez Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurup, RAM'ın kararının gözden geçirilmesini istedi. Ancak, karar değişmedi.

YARDIM İSTEDİ

Çaresiz anne Altınöz, Yavuz'un okula gitmesinin imkansız olduğunu göremediğini ileri sürdüğü idarecilerin, "Size evde eğitim alabilir kararı verirsek, diğerlerine de vermemiz gerekir" dedikleri iddiasında bulundu. Altınöz, eğitim döneminin sona ermek üzere olduğuna dikkati çekip, "Yavuz halen eğitimine başlayamadı. Çalmadık kapı bırakmadım. Öğretmen bir anne olarak çocuğumun eğitimden mahrum bırakılmasına aklım ermiyor. Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımız başta olmak üzere tüm yetkililerden yardım istiyorum. Bedensel engelli olan, hiçbir ihtiyacını kendisi karşılayamayan bir çocuk nasıl kaynaştırma eğitimi alabilir. Bu ülkede Konya'da uygulanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile Aydın'da uygulanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği farklı mı?" diyerek, tepkisini dile getirdi.

Annesinin haklı mücadelesine rağmen eğitimine devam edemediği için üzgün olduğunu söyleyen Yavuz Taş ise, "Hakkımı yediler" demekle yetindi.

CU (AÖ/SSA) (FOTOĞRAF)