Dalyanköy’te oturan işçi emeklisi 65 yaşındaki Murat Çağ, zihinsel engelli oğlu Mert Çağ ile önemli bir başarıya imza attı. Kendi gibi engelli olanlara karşı çok duyarlı olan oğlunun mavi kapak toplama kampanyasını bir tutkuya dönüştürdüğünü anlatan Murat Çağ, kapak toplamaya bir yıl önce hastane çıkışında başladıklarını belirtti. Kontrole gittikleri Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi’nden çıktıklarında dolmuş bulamadıklarını ve oğlu Mert ile yolda yürürken tesadüfen yol kenarında atılmış boş plastik şişelerin gözüne takıldığını belirten Murat Çağ, "Bunların kapaklarını toplamaya başladığımda Mert, 'Baba onları ne yapacaksın?' dedi. Ben de 'Bunlarla engelli arkadaşlarına tekerlekli sandalye alacağız oğlum' dedim. Bu söz üzerine Mert benden daha istekli ve seri bir şekilde kapakları toplayıp, çantasına koydu. Bu tarihten itibaren kapak toplama işi bizim yaşam biçimimiz ve alışkanlığımız şekline dönüştü. Mert, sürekli hem evdeki kapakları, hem de dışarıda gördüğü mavi kapakları torbalara topluyor. Hatta elinde su şişesi gördüklerinden kapakları ister duruma geldi. Bu kapak toplama işini çok önemsedi. Çünkü kendisi çok duygusal, duyarlı ve yardımsever. Bu kapaklar sayesinde engelli bir arkadaşına faydası dokunacağı için büyük bir çaba harcıyor" diye konuştu.

Baba Çağ, toplanan kapaklar 44 çuvala ulaşınca saklama konusunda sıkıntı yaşadıklarını, bunun üzerine hem kapakların muhafazası hem de ihtiyaç sahibi engellilerin bulunması için Çeşme Kaymakamlığı’na başvurduklarını söyledi.

'BU ONURLU DAVRANIŞIN FARKINDALIK YARATMASINI BEKLİYORUM'

Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel makamında kabul ettiği Mert Çağ ile babası Murat Çağ’a teşekkür etti. Becel, "Mert kardeşimizi ve değerli babasını kutlamak istiyorum. Son derece duyarlı bir vatandaşlık davranışı göstererek, tekerlekli sandalye alınması için ciddi bir çalışma yapmışlar ve 520 kilo kapak toplamışlar. Biz de onların bu çabasının güzel bir şekilde neticelenmesi için koordinasyon görevimizi yapacağız. Vakıftan yardım alan, ihtiyacı olan vatandaşlarımıza bu hizmetin tekerlekli sandalye olarak geri dönmesi için çaba sarf edeceğiz. Özellikle Mert’i kutlamak istiyorum. Bunu ciddi anlamda bir çalışma bir hedef haline getirmiş, devamı da gelecek. Tekerlekli sandalyelerin sayıları da artacak. Evlerinde farkında olmayıp kapakları çöpe atanlar vardır. Bunların atılmayıp biriktirilmesi, bu kampanyaya ciddi anlamda destek verecektir, farkındalık yaratacaktır" dedi.

'MERT ÇOK MUTLU OLACAK'

Amaçlarının toplanan kapaklarla Çeşme, Alaçatı veya yarımadada bir veya daha fazla engelliyi tekerlekli sandalye sahibi yapmak olduğunu vurgulayan Murat Çağ, "Oğlum Mert kendisi de engelli olduğu için başka engellilere yardım etmek istiyor. Bu kapaklar değerlendirilip, tekerlekli sandalye veya sandalyeler alınıp, sahiplerine teslim edildiğinde çok mutlu olacak" ifadelerini kullandı.

'FAYDAM DOKUNACAK'

Zihinsel engelli, yarı otistik Mert Çağ ise kapak toplamaya devam edeceğini kaydederek, "Engelli bir arkadaşıma faydam dokunacağı için şimdiden çok mutluyum" diye konuştu.



FO(İÖ/CK)