Antalya'nın Alanya İlçesi'nde engelli çocukların çeviklik, hareket koordinasyonu ve kas gelişimi için 'Adaptif Binicilik Terapisi' etkinliği düzenlendi. Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi tarafından 'Herkes İçin Alanya Projesi' kapsamında düzenlenen etkinliğe, 17 engelli öğrenci aileleriyle birlikte katıldı. Kargıcak Beldesi'ndeki Horse Club adlı at çiftliğinde yapılan etkinlikte engelli çocuklar, psikolog, fizyoterapist ve çocuk gelişim uzmanı gözetiminde at bindi. At sahipleri de çocukların at sırtında durabilmesi için yardım etti. İlk kez 'at binme' deneyimini yaşayan çocukların aileleri de etkinliği ilgiyle izledi.

Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi Proje Koordinatörü Münir Altıoğlu, 'Adaptif Binicilik Terapisi'nin, at üstünde egzersiz sayesinde beden kaslarını çalıştırmayı hedef alan başarılı bir tedavi türü olan Hipoterapi tedavisinin ilk ayağı olduğunu söyledi. Engelli bireylerden ve ailelerinden talep gelmesi halinde bu aktiviteyi, proje formatına dönüştürerek hipoterapi olarak düzenli bir biçimde yapılmasını planladıklarını belirten Altıoğlu, "Atın sırtındayken binici onunla birlikte hareket eder. Düşmemek için içgüdüsel olarak dengeyi kurmaya çalışır. Ayrıca ata yaklaşıp onu sevmek bile insanın baş ağrısını ve yorgunluğunu alır" dedi.

Merkezin paikoloğu Esra Yemez ise hipoterapinin, biyomekanik ve psikojenik olarak iki faktör aracılığı ile insana olumlu etki ettiğini belirtti. Yemez, "Biyomedikal olarak, at dakikada yaklaşık yüz titreşimsel sinyali biniciye aktarabiliyor. Refleks düzeyinde binici hemen hemen tüm kas grupları çalıştırılır. Karmaşık, hassas ve net hareketlerin oluşumu sağlanır. Dolayısıyla da at ve binici arasında iletişim tetiklemesi sağlanmış olur. Psikojenik faktörler sayesinde ise kendi dünyasından çıkıp, gerçek dünyaya uyum sağlama yeteneği artar. Çocuğun kendine olan güveni artıyor. Büyük, güçlü ve zarif hayvan onu dinliyor ve komutları yerine getiriyor. İşte bu noktada çocuğa pozitif enerji ile rehabilitasyon sağlanmış oluyor" diye konuştu.

Hipoterapi tedavisinin benzersiz bir uygulama olduğunu anlatan çocuk gelişim uzmanı Aksen Uçaner ise şöyle dedi:

"Küçük binici aslında tedavi olduğunun farkına varmaz ve tedavi oyun haline gelir. Engelli çocukların iletişim çevresi genişler. Duygusal dikkatini kendi üzerinden at üzerine çevirerek 'Ben engelliyim. Herkes benimle ilgilenmek zorunda' yaklaşımı yıkar. Diğer yandan asistan yardımı ile çocuğun kendi başına atla ilgilenmeyi öğrenmesi ile at bakımı, binicilik ve sorumluluk almak gibi yeni beceriler kavrar."