"BU YAPTIRIM SADECE İRAN İÇİN DEĞİL TÜRKİYE İÇİN DE BİR YAPTIRIM OLUR"


Bakan Yıldız ABD'nin Türkiye'nin İran'dan doğalgaz almasıyla ilgili yaptırımlarını artırması konusundaki bir soruya, "ABD'nin doğalgazla ilgili yaptırımlarının Türkiye'yi kapsamayacağını çünkü bu tür bir yaptırımın aynı zamanda İran değil Türkiye için de bir yaptırım olacağını hep beraber bilir ve görürüz. Ben böyle bir tarcihte bulunmayacakları kanaatindeyim. Büyüyen Türkiye'nin enerji, doğalgaz ve ham petrolle ilgili ihtiyaçlarının karşılanmasıyla alakalı öncelikle vatandaşlarını ve Türkiye'nin ihtiyaçlarını düşünmek durumundadır.İran doğalgazdaki ikinci büyük tedarikçimizdir. O açıdan ben böyle bir kapsam içinde olmayacağına kanaat getiriyor ve inanıyorum" yanıtını verdi.


Bakan Yıldız, Ruslarla görüşmelerde Türkiye'nin gaz talebi olup olmadığı sorusuna da yanıt verdi. Yıldız, "Dün Sayın Seçin ile Gazprom Başkanı ile Enerji Bakanı Novak ile çok detaylı toplantılar ve görüşmeler yaptık. Türkiye'nin artan ihtiyacını en makul fiyatlarla karşılayabilmek açısından kış şartlarında farklı bir ihtiyacımız olursa bunun karşılanması hususunda Rusya Federasyonu çok büyük bir yakınlık gösterdi. Bunların kontrata bağlanması Ocak - Şubat aylarında sözkonusu olmayabiliyor. Ama kontrat dışı bazı rakamları da o günlerde alabileceğimiz üzerinde mutabakat sağladık. Geçtiğimiz yılllarda çok soğuk günlerde gerek Mavi Akım'dan gerekse batı hatından daha fazla gazın alındığı durumlar da oldu" dedi.


Konuyla ilgili teknik bir çalışma grubu oluşturduklarını söyleyen Bakan Yıldız, bu gaz talebinin ne kadar olacağına yönelik bir soruya ise "İhtiyacımız olması halinde, Türkiye'nin büyüme rakamları öngörülerimizin üzerinde olursa, bu gaz tedarikini mutlaka sağlayabiliyor olmamız lazım. 3 milyar metreküpü bulabilir ya da bulmayabilir. Bunu zaman gösterecek" yanıtını verdi.


"DOĞALGAZA BU AY ZAM YOK"


Bakan Yıldız Kuzey Irak'a yapacağı ziyaretle ilgili de konuştu. Yıldız, Kuzey Irak ziyaretlerinin önemli olduğunu dile getirerek, " Biz hemen yanı başımızdaki bu tür kaynaklara Venezuela'da Kolombiya'daki enerji operasyonlarında olduğu gibi kayıtsız kalmamız doğru olmaz. Bizim merkezi Irak hükümetiyle kardeşlerimizle herhangi bir görüş ayrılığına düşeceğimiz kanaatinde değilim" dedi.


Yıldız, "Ben ister Irak'ın kuzeyi ister Irak'ın güneyi birçok projeyi beraber yapabileceğimiz kanaatindeyim. Bunun doğru olacağına inanıyorum. Erbil'de bu tarz bir görüşmemiz bu akşam olacak" diye konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Mavi Akım projesini ileride Türkiye ile geliştirebiliriz" cümleleri hatırlatılan Yıldız, "Büyüyen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olmaz. Büyüyen Türkiye'nin büyüyen enerji sektür olur gerek doğalgazda gerek ham petrolde. Bunların yerli kaynak haline getirilmesi çalışmalarımız devam ederken, bir yandan da bunların ithalatıyla ilgili kontrat çalışmalarımız devam ediyor. O yüzden varsa teklifi olan bize getirirler. Biz de onu değerlendiririz" diye konuştu.


11 ülkeden ham petrol 5 ülkeden de ham petrol aldıklarını söyleyen Yıldız, "Bunların sayısını ve güzergahlarını artırmak istiyoruz. Enerji belgelerimiz bunu söylüyor bize, daha güçlü bir tedarik ve daha güçlü bir arz oluşturmak açısından. Rusya Federasyonu'ndan yeni ham petrol alıyor değiliz. Ama aldığımız ham petrolün miktarını artırabiliriz. Eğer ihtiyacımız varsa biz ham petrolü Rusya Federasyonu'ndna da alırız" diye konuştu. Bakan Yıldız, doğalgaza zam olup olmayacağı sorusuna ise "Doğalgaza bu ay zam yok" diye yanıt verdi.