Türkiye'de son yıllarda organ bağışı konusunda bir bilinç oluştuğunu, ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, "Organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle, organ yetmezliği tedavisi gören birçok hasta organ beklerken hayatını kaybedebiliyor. Bu konuda vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.

Türkiye'de 19 bin 454 hastanın böbrek, bin 841 hastanın karaciğer, 321 hastanın kalp, 216 hastanın pankreas, 16 hastanın ise akciğer nakli beklediğini ifade eden Akan, iki nakil merkezi bulunan Bursa'da ise 722 hastanın böbrek, 45 hastanın ise karaciğer nakli beklediğini anlattı.
BAĞIŞ ORANI YÜKSELDİ

Bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısının, 2011 yılında Avrupa ülkelerinde ortalama 25- 35 arasında olduğuna değinen Özcan şöyle konuştu:

"Bu sayı Türkiye'de 4,5'dir. Bursa'da bu oran ise 2011 yılında 4.6 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olmakla beraber, Bursa Sağlık Müdürlüğü ve Bölge Koordinasyon Merkezi'nin yaptığı çalışmalar sonucu 2012 yılının ilk 10 ayında bu oran 6.8'e yükseldi. Bu sayı ile birlikte Bursa, Kasım ayı itibariyle Antaya bölgesi ile birlikte Türkiye'nin en yüksek organ bağış oranına sahip bölgesi durumuna geldi" diye konuştu.

IA(FK/COŞ)