Türkiye'nin ilk çağrı merkezi oteli olan Call Center Hotel'in İzmir lokasyonu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıldı. Bakan Yıldırım çağrı merkezlerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Call Center Hotel (CCH) İzmir'in açılışına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra izmir Valisi Cahit Kıraç, Call Center Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Ersubaşı, Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Ak Parti milletvekilleri ve davetliler katıldı. Call Center Hotel'in farklı bir yaklaşım olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, profesyonel şirketlerin firmaların call center ihtiyaçlarını karşıladıklarını, böylelikle firmanın tüm enerjisini kendi işine verebildiğini söyledi. Bakan Yıldırım, “Nasıl evi bırakıp otele gidiyoruz bu da öyle bir şey. 'Siz işinize bakın, ürünleriniz tanıtımına yönelik hizmet kalitenizi geliştirilmesine, müşteri memnuniyetini artırılmasına yönelik işleri biz yapalım' diyorlar. Bu otelde 600 sandalye kapasitesi var. Bunlardan 60'ı dolu gerisi boş. Bütün kamu, özel kuruluşlara duyurulur çağrı oteli sizi bekliyor. Her türlü çağrınız itinayla karşılanır ve sorunlar İzmir'in güzel insanlarının o tatlı dilerinin çözülür” dedi.

Dünyanın değiştiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, iletişimin yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyleyerek, “Eskiden aile deyince ana, baba, çocuklar deniyordu. Şimdi ana, baba, çocuklar, cep telefonu ve internet deniyor. Bunlar ayrılmaz parçamız oldu. Bundan sonra bilişimle içiçe yaşayacağız” diye konuştu.

Ülke genelinde 40 bin çağrı merkezi koltuğunu olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, 2023 hedefleri kapsamında bu sayıyı 350 bine çıkaracaklarını dile getirerek, “Bu 1 milyon iş ve aş demek. Bizim en büyük derdimiz işsizlik. Genç işsizler sayısı daha yüksek. Bu çağrı merkezi gençlerimiz için başlangıç. Bizim ihtiyar teyze vardı. Erzincan'a çağrı merkezi yaptık. 'Evladım sağolasın oraya bir kız beğenme merkezi açmışsınız' dedi. Bu merkezlerin sosyal faydası da var. Gençler burada tanışıyor ve anlaşıyorlar. Sevgilerini, güçlerini birleştiriyor. Sadece milletin derdine çözüm üretmiyorlar. Kendi sorunları ve ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Böyle bir sosyolojik faydası var. Bu merkezleri Anadolu'nun dört bir yanına yaymamız gerekiyor. Gittiğimiz her yer talep var. Çağrı merkezi açmak marifet değil. O koltukları dolduracak işi de ayırmamız lazım. Dünyada bu iş küreselleşmiş. Su istiyorsunuz Hindistan'dan cevap veriliyor. Yanı başınızdan su geliyor. Bu işi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Call Center Hotel Yönetim Kurulu Başkanı, Tarkan Ersubaşı da çağrı merkezi sektörünün hızlı bir şekilde büyüme gösterdiğini kaydedip, "bu gelişmeler ışığında kurumlar olarak nasıl pozitif katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. İzmir bizim için ayrıca önemli. İzmir diğer illere oranla çağrı sektöründen fazla hizmet ve yatırım alamadı. İnsan kaynağı alt yapısı ile izmir gerekli ilgiyi görürsü gayet hızlı büyüyecektir” diye konuştu.

ALTYAPI GELİŞTİ SEKTÖR GELİŞTİ

Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise bilişim sektörünün lokomotif bir sektör olduğunu, Türkiye'nin 2011 yılında dünyada ikinci büyüme hızına sahip ülke olduğunu dile belirterek, “2011'de ses trafiği yüzde 19, geniş bant yüzde 88 büyüdü. Çağrı merkezi sektörü ise yüzde 22 büyüme gösterdi. Türkiye mobil kapsamada dünyada birinci sırada. Nüfusun olduğu her yere de mobil kapsama gidecek. Bunu en yakın zamanda sonuçlandıracağız. Türkiye fiber erişim konusunda Avrupa Birliği'nde en iyi alt yapıya sahip ülke” dedi.

Çağrı merkezi hizmetinin on yıl önce de var olduğunu, ancak altyapı olmadığı eksikliğinden İstanbul ile sınırlı olduğunu anlatan Acarer, “Altyapı değişti. Çağrı merkezini farklı illerde kurmanınız hiçbir sorun yaratmıyor. Çağrı merkezlerini önemsiyoruz. İstihdama katkı açısından son derece önemli. Bu merkezlerin açıldığı yerlerde evlenmeler çoğaldı. Türkiye'de çağrı merkezlerinde çalışan sayısı, dünyadaki toplum çalışan sayısının binde 5'i. Bu çok yetersiz. Türkiye'de 5 yıl önce 25 bin kişi çalışıyordu şimdi 55 bin kişi çalışıyor. 2015 hedefi 85 bin kişi” diye konuştu.

Sektörde rekabetin arttığını sözlerine ekleyen BTK Başkanı Acarer, öldüresiye rekabetin sektörü küçülteceğine dikkati çekti.

Açılışın ardından Bakan Yıldırım çağrı merkezine gelen bir çağrıyı yanıtladı. Deniz Genç adlı bir vatandaşın çağrısını cevaplayan Bakan Yıldırım, uzun süre konuşup çağrıyı sonlandırdıktan sonra yanındakilere “Ben işletecektim, ama hemen tanıdı. Yine kendi işimizle alakalı bir şey yaptık” diyerek espri yaptı.

MAĞAZA AÇILIŞI

Bakan Yıldırım, Call Center Hotel'in açılışının ardından Bornova'da bulunan bir mobilya mağazasının açılışını yaptı. Açılışı yapılan firmanın son beş yılda büyüme gösterdiğini söyleyen Bakan Yıldırım, “Bunun sebebi çok açık. Eğer bir ülkede istikrar varsa, güç varsa o ülkedeki firmalar da güçlü oluyor. Güçlü bir siyasi iktidar büyümenin en önemli etkenidir” dedi.

İzmir'de artık birşeylerin değişmeye başladığını anlatan Bakan Yıldırım, “İzmir geçen yıl dünyanın en çok büyüyen 4'ncü kenti seçildi. İzmir ilklerin şehri, Türkiye'nin istiklal mücadelesinin en önemli kilometre taşı, ilk iktisat kongresinin yapıldığı il, Türkiye'nin en batısında parlayan yıldızıdır. İzmir artık kaybolan yıllarını telafi etmek için çalışıyor. İzmir boş konuşmalarla çok zaman kaybetti, boş tartışmalarla 14 yıl geçti” diye konuştu. İzmir'in Türkiye'nin ikinci marka şehri olacağını, bunu hükümet programlarının en başına yazdıklarını sözlerine ekleyen Bakan Yıldırım, "35 proje başlattık. Bu projeler eften püften değil. 9'u başladı diğerleri de yolda geliyor. EXPO 2020 için canla başla çalışıyoruz. EXPO gelmeden hizmet geliyor EXPO olsun ya da olmasın 35 proje yapılacak, İzmir marka şehir haline gelecek. İzmir artık hizmeti konuşuyor, boş konuşmuyor” dedi.

Bakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından dua okunarak mağaza açıldı. 



TG (RT) (FOTOĞRAFLI